Jos Stellendam

Jos Stellendam

Auteur van beleggersplaats

Als iemand thuis is in de financiële markten, dan is het Jos wel. Omdat ons platform steeds meer draagvlak krijgt, bereikt het steeds meer serieus geïnteresseerden in beleggen. Met het aantal lezers, neemt ook de diversiteit toe. Niet iedere belegger is hetzelfde. Jos ziet het als een uitdaging om mensen breed te informeren en te inspireren. Precies wat wij ook beogen met BeleggersPlaats. Jos heeft een journalistieke achtergrond, met financial markets als specialisatie.

Recente artikelen van Jos Stellendam

Nieuws
Federal Reserve verhoogt rent: China doet hetzelfde

Federal Reserve verhoogt rent: China doet hetzelfde

De Amerikaanse Federal Reserve heeft voor de derde keer dit jaar de rente met 0,25% verhoogd. Het besluit kwam niet als een verrassing. De Federal Reserve is al langere tijd positief over de stabiele status van de Amerikaanse economie en voelt zich daarom vertrouwd genoeg het rentepercentage te laten toenemen. De Amerikaanse economie zal volgend jaar waarschijnlijk nog meer groeien dankzij het belastingvoorstel dat de Republikeinen nu op tafel hebben gelegd. De Federal Reserve verwacht nu dat de economie daardoor met 2,5 procent zal toenemen in 2018. LEES VERDER »

9 views
Nieuws
In Duitsland zijn alle ogen op de TecDAX gericht

Jos Stellendam van beleggersplaats in

In Duitsland zijn alle ogen op de TecDAX gericht

Kent u de bedrijven Siltronic (WAF) en Aixtron (AIXE)al? Misschien niet, maar wellicht zou u deze bedrijven eens moeten leren kennen: de twee Duitse ondernemingen presteren namelijk opperbest op de TecDAX, de technologische tak van de DAX-Index, de Duitse beurs in Frankfurt. Zowel Siltronic als Aixtron behoren tot de absolute toppers van de beurs dit jaar: de aandelenkoers van Aixtron is sinds begin dit jaar met 270 procent gestegen en de koers van Siltronic is met 170 procent toegenomen. LEES VERDER »

366 views
Nieuws
Europa keert zich tegen belastingplannen Trump

Europa keert zich tegen belastingplannen Trump

De vijf grootste economieën van Europa hebben zich negatief uitgelaten over het belastingplan dat Trump geïntroduceerd heeft. Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Italië hebben gezamenlijk een brief geschreven naar de Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin. In de brief geven de landen aan dat het belastingplan van Trump in strijd is met verschillende handelsafspraken en daarom mogelijk de internationale handel kan verstoren. De brief is ondertekend door de ministers van Financiën van de vijf Europese landen. LEES VERDER »

634 views
Nieuws
Historisch akkoord EU en Japan

Historisch akkoord EU en Japan

De Europese Unie en Japan maakten vrijdag bekend het grootste handelsverdrag in de geschiedenis te  hebben gesloten. Volgens de Japanse premier Shinzo Abe hebben beide partijen met de overeenkomst een vrije, eerlijke en op regels gestoelde economische zone gecreëerd dat een blauwdruk kan zijn voor de internationale gemeenschap in de 21ste eeuw. De overeenkomst behelst een gecombineerde markt van 600 miljoen inwoners die gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor bijna 30% van het BBP wereldwijd. Het duurde dan ook vier jaar om het akkoord uit te onderhandelen. LEES VERDER »

885 views
Nieuws
Tweede ronde Brexit van start: nu gaat het pas écht lastig worden

Tweede ronde Brexit van start: nu gaat het pas écht lastig worden

Vorige week hebben het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie in het kader van de Brexit een eerste deal weten te bereiken. Afgelopen vrijdag zijn de twee partijen het namelijk eens geworden over de basisvoorwaarden voor de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. De eerste gesprekken gingen onder andere over de bescherming van de rechten van EU-burgers in het Verenigd Koninkrijk en andersom, de betaling van de rekening van de Brexit en het behouden van de open grens tussen Noord-Ierland en Ierland. Omdat de belangrijkste voorwaarden nu vastgelegd zijn, kunnen de eerste gesprekken over de toekomst van de handel tussen de twee partijen van start gaan. LEES VERDER »

282 views
Nieuws
Opkomende markten wacht zwaar 2018

Opkomende markten wacht zwaar 2018

Opkomende markten kennen een goed 2017. Ze worden voortgedreven door een gecoördineerd economisch herstel, groeiende BBP, toenemende handel, robuuste bedrijfswinsten, en nog altijd lage rentetarieven. Of dit gunstige klimaat zich ook in 2018 zal voortzetten, is nog maar de vraag. Ontwikkelingen in China en de VS kunnen er voor zorgen dat activa uit opkomende markten het zwaarste jaar tegemoet gaan sinds 2013; de Federal Reserve hintte destijds op een renteverhoging, wat zorgde voor een kapitaalvlucht uit de kleinere economieën. LEES VERDER »

1161 views
Nieuws
Eerste Brexit-deal alsnog bereikt: Ierse grens blijft open

Eerste Brexit-deal alsnog bereikt: Ierse grens blijft open

Het is de Britse minister-president Theresa May gelukt om op het laatste moment nog een deal te bereiken met de onderhandelaren van de Europese Unie. Daarmee kunnen de onderhandelingen over de Brexit naar een volgend stadium getild worden. May en de EU leken het van de week niet eens te worden over een zeer belangrijke basisvoorwaarde van de Brexit die over de grens tussen Ierland en het Britse Noord-Ierland ging. Nu blijkt dat er geen nieuwe grens zal komen tussen Ierland en Noord-Ierland. LEES VERDER »

243 views
Nieuws
Voormalig topman Volkswagen de cel in

Voormalig topman Volkswagen de cel in

Een voormalig topman van het Duitse automerk Volkswagen, Oliver Schmidt, heeft zeven jaar celstraf opgelegd gekregen in de Verenigde Staten. Ook moet Schmidt een boete van 400,000 dollar betalen. De topman kreeg de straf opgelegd nadat hij toegaf het bedrijf geholpen te hebben met het ontwijken van milieuregels en manipuleren van emissiestatistieken. Schmidt is het tweede vooraanstaande figuur dat vanwege het dieselschandaal een gevangenisstraf heeft gekregen in de Verenigde Staten. Eerder werd James Liang, een voormalig technicus bij Volkswagen, vanwege het schandaal aangeklaagd. Hij kreeg in augustus een gevangenisstraf van 3 jaar. LEES VERDER »

277 views
Poll