jos-sterk-1

Jos Sterk

Auteur van Beleggersplaats

Jos Sterk is gepokt en gemazeld in de financiële sector, zijn eerste stappen in de sector dateren van het begin van de jaren 80. Hij had de brute pech om zijn put-opties te zien expireren de vrijdag voor de oktober-crash in 1987, waar hij wijze lessen uit heeft getrokken. In de loop van zijn carrière heeft hij voor zowat alle uitgeverijen gewerkt die in de sector actief zijn. Jos Sterk is ook actief als schrijver van boeken, onder zijn eigen naam maar ook als ghost writer. Lezen en schrijven zijn echte passies, van ’s morgens tot ’s avonds worden de ontwikkelingen op de financiële markten gevolgd. Hij focust zich in belangrijke mate op de edelmetalen, die de jongste tijd hun glans weer hebben herwonnen. Onder andere het boeiende universum van de gouden en zilveren verzamelmunten houdt hem in zijn ban. Te weinig beleggers zijn naar zijn mening vertrouwd met deze verzamelmunten, die in veel gevallen stevige rendementen opleveren.

Recente artikelen van Jos Sterk

Nieuws
_pic-web

Uitgaven van gezochte verzamelmunten zijn snel uitverkocht

Wie zich op de goud- en zilvermarkt wil wagen, moet over een sterk hart beschikken. De jongste weken waren er flinke koersschommelingen in de prijs van zowel goud als zilver en had alles te maken met de monetaire politiek van de Amerikaanse centrale bank. LEES VERDER »

581 views
Nieuws
_pic-web

Jos Sterk van Beleggersplaats in

Tech moet verzekeraars redden

Sinds de financiële crisis hebben verzekeraars over het algemeen hun begroting weer op orde gekregen. Maar echt goed gaat het nog niet met de industrie. Het is lastig groeien in een wereld van lage rentetarieven, prijsdruk en regulering. Veel bedrijven hopen daarom met fusies hun problemen op te lossen, alleen zijn dat soort overeenkomsten vaak lastig uit te voeren en bieden geen antwoord op de fundamentele bedreigingen voor de sector. LEES VERDER »

210 views
Nieuws
Aarzel geen moment als u dit soort zilveren of gouden munten tegenkomt

Jos Sterk van Beleggersplaats in

Aarzel geen moment als u dit soort zilveren of gouden munten tegenkomt

Februari was opnieuw een goede maand voor een belegging in edelmetalen. De goudprijs steeg vorige maand nogmaals met 3,50%, waardoor de winst op jaarbasis bijna 9% bedraagt. Geen slecht begin van 2017 dus. Maar de uitschieter van de maand was eens te meer het zilver, dat op maandbasis ruim 5% hoger afsloot. LEES VERDER »

1083 views
Nieuws
_pic-web

Goudprijs voelt zich kiplekker in een omgeving van stijgende rentevoeten

Het zijn meestal gezworen vijanden: stijgende rentevoeten en een hogere goudprijs gaan in normale omstandigheden niet samen. Daar is een heel logische verklaring voor. De renteprikkels komen momenteel vanuit de Verenigde Staten, waar de Amerikaanse centrale bank is begonnen aan een nieuwe rentecyclus op een moment dat andere regio’s nog niet zo ver zijn. LEES VERDER »

1760 views
Nieuws
Opnieuw hoogst interessante serie verzamelmunten op de markt

Opnieuw hoogst interessante serie verzamelmunten op de markt

De afgelopen dagen heeft de goudprijs weer een duwtje in de rug gekregen. Het goud probeert vaste voet aan de grond te krijgen boven het niveau van 1.250 dollar per troy ounce. Of dat zal lukken, moet uiteraard nog afgewacht worden. We kunnen alleen maar vaststellen dat het sentiment rond de edelmetalen in het algemeen en het goud in het bijzonder goed blijft. LEES VERDER »

638 views
Nieuws
“Trumped Up, Trickle Down” effect kan dit jaar trendmaker zijn bij het goud

Jos Sterk van Beleggersplaats in

“Trumped Up, Trickle Down” effect kan dit jaar trendmaker zijn bij het goud

De uitspraak “Trumped Up, Trickle Down” heeft veel ophef veroorzaakt bij de Amerikaanse verkiezingen. De vertaling is geen lachertje, maar een vrije vertaling zou ‘Het kan zowel vriezen als dooien zijn’. Bij RBC Capital Markets is goudstrateeg Christopher Louney van mening dat iets dergelijks ook geldt voor de goudmarkt. LEES VERDER »

1248 views
Nieuws
Zeldzame-zilveren-munten-kunnen-fors-in-waarde-stijgen

Jos Sterk van Beleggersplaats in

Zeldzame zilveren munten kunnen fors in waarde stijgen

Op de zilvermarkt is de verhouding tussen vraag en aanbod nog altijd scheef getrokken. De vraag overtreft ruimschoots het aanbod en alleen het optreden van grote spelers op de markt remt een stijging van de zilverprijs af. De wisselwerking tussen papieren en fysieke zilvermarkt speelt daarbij een grote rol. Inmiddels kost één troy ounce zilver weer ongeveer 18 dollar. De meeste analisten gaan er van uit dat de zilverprijs nog fors hoger kan.

LEES VERDER »

1218 views
Nieuws
_pic-web

Combinatie van goud en zilver in één enkele munt

De edelmetalen stonden de afgelopen weken opnieuw in de belangstelling. De goudprijs heeft inmiddels vaste voet aan de grond gekregen boven het niveau van 1.200 dollar per troy ounce. De kans is klein dat de hogere goudprijs meer aanbod naar de markt zal brengen. De nieuwe CEO van Buenaventura, de grootste Peruviaanse mijngroep, ziet geen nieuwe projecten uitgewerkt worden tot de prijs boven 1.350 dollar noteert.
Victor Gobitz zei aan Reuters dat de recente rally van de goudprijs voor een bedrijf als het zijne een welkom cadeautje was. Hij rekent voor 2017 opnieuw op een stijging van de winst. Die winst kan bovendien met een hefboomeffect stijgen wanneer de goudprijs een handje wil toesteken. De goede vooruitzichten voor het goud sporen steeds meer beleggers aan om in de goudmarkt te stappen, via baren/staafje in munten.
Af en toe komen er speciale gevallen. Europese Goudstandaard had onlangs een munt in aanbod van het type Masterpieces of Art Premium met de afbeelding van de beroemde Shakyamuni Buddha als inleg in de munt. Het betreft een munt die dit jaar werd uitgegeven door Cook Island, deels in goud en deels in zilver.
Het zilvergedeelte bestaat uit 3 oz puur zilver. (93.30 gram), het goudgedeelte uit 1/4 oz puur goud ( 7,775 gram). De kwaliteit is PROOF (hoogst mogelijke kwaliteit). Er zijn maar liefst 19 kristallen in verwerkt, zowel het zilvergedeelte als het goudgedeelte zijn individueel genummerd. Er worden twee metalen leeuwen bij geleverd die volgens de traditie de bewakers zijn van de Buddha. Ze worden geleverd in een prachtige presentatiebox. Er is aan een prijs van 1.699 euro slechts een beperkt aantal van deze munten beschikbaar, die bekeken over een langere periode eigenlijk alleen maar in prijs kan stijgen.

2128 views
Poll