jos-sterk-1

Jos Sterk

Auteur van Beleggersplaats

Jos Sterk is gepokt en gemazeld in de financiële sector, zijn eerste stappen in de sector dateren van het begin van de jaren 80. Hij had de brute pech om zijn put-opties te zien expireren de vrijdag voor de oktober-crash in 1987, waar hij wijze lessen uit heeft getrokken. In de loop van zijn carrière heeft hij voor zowat alle uitgeverijen gewerkt die in de sector actief zijn. Jos Sterk is ook actief als schrijver van boeken, onder zijn eigen naam maar ook als ghost writer. Lezen en schrijven zijn echte passies, van ’s morgens tot ’s avonds worden de ontwikkelingen op de financiële markten gevolgd. Hij focust zich in belangrijke mate op de edelmetalen, die de jongste tijd hun glans weer hebben herwonnen. Onder andere het boeiende universum van de gouden en zilveren verzamelmunten houdt hem in zijn ban. Te weinig beleggers zijn naar zijn mening vertrouwd met deze verzamelmunten, die in veel gevallen stevige rendementen opleveren.

Recente artikelen van Jos Sterk

Nieuws
_pic-web-1

Jos Sterk van Beleggersplaats in

Zilverprijs dit jaar al 15% gestegen, zilveren munten blijven gezocht

Wie begin dit jaar zilver kocht in welke vorm (munten, staven, baren) dan ook, realiseert inmiddels al een winst van 15%. De edelmetalen hebben dit jaar namelijk de wind in de zeilen en een verdere prijsstijging lijkt in de sterren te zijn geschreven. LEES VERDER »

249 views
Nieuws
_pic-web

Jos Sterk van Beleggersplaats in

Russische economie trekt nog altijd migranten

Sinds Rosstat, het Russisch statistisch instituut, dinsdag leek te sjoemelen met economische cijfers, maken investeerders zich zorgen. Het bureau maakte bekend dat het bbp vorig jaar 0.2% is gekrompen, beduidend minder dan werd verwacht. Voor 2015 maakte het een krimp van 2,8% bekend, nadat er eerder sprake was van een terugval van 3,7%. Al heel het jaar zijn er twijfels over de statistieken die Rostat uitbrengt, mede doordat het vaak publicaties uitstelt. Naar eigen zeggen is dit uitstel de danken aan een nieuwe methodologie. Experts vrezen echter dat het bureau een positieve draai aan de cijfers probeert te geven.

 

Migranten

Ondanks dat blijft de Russische economie nog altijd migranten aantrekken. Sterker nog, het wordt daar steeds afhankelijker van. Volgens een VN-rapport uit 2015 huisde slechts Duitsland dat jaar meer migranten dan Rusland, dat 12 miljoen gastarbeiders bevat. Vorig jaar kwamen daar 260.000 bij. Deze stijging is opvallend, omdat in de afgelopen twee jaar de Russische salarissen dramatisch zijn afgenomen, mede vanwege de waardedaling van de roebel en de vrije val van grondstofprijzen. Voor het eerst in bijna een eeuw zijn de lonen in Rusland te vergelijken met de lonen in China.

 

Onverwachte daling

Analisten verwachten dan ook dat Rusland nog meer migranten zal verwelkomen nu haar economie aantrekt en de lonen weer stijgen. Althans, volgens de cijfers van Rosstat lijkt daar dit jaar sprake van te zijn. Het maakte dinsdag verder bekend dat de werkloosheid in maart 5,4% bedroeg, en februari bedroeg dat nog 5,6%. Ook deze daling kwam onverwacht. De bekendmaking dat de lonen 1,5% stegen in maart spreekt daarentegen wat meer voor de objectiviteit van het bureau. Economen hadden immers een grotere stijging verwacht.

 

Vergrijzing

In de Russische fabrieken bedroegen de lonen in de afgelopen twee jaar ruim 30% lager dan in hun Chinese tegenhangers. De verwachting is dat dankzij de stijgende roebel deze dit jaar 20% lager zullen zijn. Dat betekent weer meer arbeidsmigranten en die kan het land goed gebruiken. Ook de Russische arbeidsmarkt kampt met vergrijzing waardoor de beroepsbevolking in de komende 15 jaar met 10 miljoen zal krimpen. Het land zal daarom in de komende paar jaar meer buitenlandse arbeiders moeten aantrekken; op dit moment bedraagt het aandeel migranten op de arbeidsmarkt 7%. Wanneer de economie echt aantrekt, wordt verwacht dat dit aandeel substantieel zal groeien. Experts waarschuwen echter dat Rusland er op voorbereid moet zijn dat het vanaf 2020 op dit gebied veel meer concurrentie zal ondervinden van Aziatische landen.

Bron
Bron

380 views
Nieuws
_pic-web

Goudprijs blijft maar stijgen, gouden verzamelmunten blijven gezocht

Op de financiële markten heerst momenteel behoorlijk wat onzekerheid en dat speelt uiteraard in de kaart van de edelmetalen. LEES VERDER »

1260 views
Nieuws
Weer topper bij de zilveren munten op de markt

Jos Sterk van Beleggersplaats in

Weer topper bij de zilveren munten op de markt

Op de markten voor edelmetalen was er de afgelopen dagen weer vuurwerk. In eerste instantie stonden de prijzen voor goud en zilver onder druk, maar herstel bleef niet uit. Dat herstel werd in de gewerkt door de tegenstrijdige verklaringen afgelegd door de gouverneurs van de Amerikaanse centrale bank. Die blazen beurtelings dan weer koud en daar warm. LEES VERDER »

705 views
Nieuws
_pic-web

Gouden verzamelmunten op onverwachte manier in de belangstelling

De wereld van de verzamelmunten kwam op een onverwachte manier in het nieuws door de diefstal van een gouden munt met een gewicht van 100 kilo in het Berlijns Bode Museum. LEES VERDER »

752 views
Nieuws
Eerste zilveren dukaat Zeeland 2017 beschikbaar

Jos Sterk van Beleggersplaats in

Eerste zilveren dukaat Zeeland 2017 beschikbaar

Het kan snel gaan op de markt voor edelmetalen, zo bleek onlangs toen de Amerikaanse centrale bank haar 3de renteverhoging sinds 2015 aankondigde. De goudprijs schoot als een raket de lucht in, waarbij het verlies uit de dagen voorafgaande aan de FED-meeting in een mum van tijd werd opgehaald. LEES VERDER »

465 views
Nieuws
_pic-web

Uitgaven van gezochte verzamelmunten zijn snel uitverkocht

Wie zich op de goud- en zilvermarkt wil wagen, moet over een sterk hart beschikken. De jongste weken waren er flinke koersschommelingen in de prijs van zowel goud als zilver en had alles te maken met de monetaire politiek van de Amerikaanse centrale bank. LEES VERDER »

750 views
Nieuws
_pic-web

Jos Sterk van Beleggersplaats in

Tech moet verzekeraars redden

Sinds de financiële crisis hebben verzekeraars over het algemeen hun begroting weer op orde gekregen. Maar echt goed gaat het nog niet met de industrie. Het is lastig groeien in een wereld van lage rentetarieven, prijsdruk en regulering. Veel bedrijven hopen daarom met fusies hun problemen op te lossen, alleen zijn dat soort overeenkomsten vaak lastig uit te voeren en bieden geen antwoord op de fundamentele bedreigingen voor de sector. LEES VERDER »

328 views
Poll