Xavier Boutinge

Xavier Boutinge

Auteur van beleggersplaats

Xavier heeft zich als redacteur aangemeld op onze website. Zijn motivatie liet niet te wensen over. Xavier is in hoge mate geïnteresseerd in beleggen, maar nog meer in de beweegredenen en de ‘waarom’ vraag. Met een sociaal economische achtergrond bekwaamt hij zich steeds meer als journalist, met als werkterrein de financiële markten. Het financiële landschap is sterk aan het veranderen. Xavier volgt dit proces op de voet. Het combineren van kennis, feiten en analyses zal onze lezers helpen bij de beeldvorming en ze als beleggers dagelijks inspireren.

Recente artikelen van Xavier Boutinge

Nieuws
_pic-web

Gaat GM Europa verlaten?

De Europese onderneming van General Motors (NYSE: GM) heeft sinds 1999 geen enkel jaar met winst afgesloten. In totaal heeft de autogigant deze eeuw 18 miljard dollar verlies geleden in Europa. Hierbij moet wel gezegd worden dat het verlies vorig jaar ‘slechts’ 257 miljoen dollar bedroeg, een afname van 68% in vergelijking met 2015. Al bij al is het echter niet verassend dat het bedrijf er al langer over denkt het continent te verlaten. LEES VERDER »

255 views
Nieuws
_pic-web

Waarom Opel niet snel meer onafhankelijk kan worden

Het automerk Opel houdt de gemoederen op het moment flink bezig. Het Amerikaanse autoconcern General Motors heeft namelijk aangegeven haar dochteronderneming te willen verkopen. Een mogelijke koper zou de Franse onderneming PSA Peugeot-Citroën kunnen zijn. Dat is voor een hoop fans van Opel amper voor te stellen. Voor veel liefhebbers is ‘de Opel’ namelijk een statussymbool: een stukje echte Duitse autocultuur. LEES VERDER »

467 views
Nieuws
Snap-waardeert-zich-op-22-miljard-dollar

Snap waardeert zich op 22 miljard dollar

Snap, de eigenaar van Snapchat, heeft eindelijk wat meer informatie bekendgemaakt over haar IPO. Tijdens de door Morgan Stanley begeleide beursgang zal het haar aandelen aanbieden voor een waarde tussen de 14 dollar en 16 dollar. In dat laatste geval zal haar totale marktwaarde 22 miljard dollar bedragen. Dat zou de grootste Amerikaanse tech IPO sinds 2012 betekenen. Destijds werd Facebook tijdens haar beursdebuut gewaardeerd op 104 miljard dollar.

LEES VERDER »

214 views
Nieuws
CEO-Under-Armour-werkt-zich-in-de-nesten

CEO Under Armour werkt zich in de nesten

Het leek zo een onschuldige opmerking. Afgelopen week liet Kevin Plank, CEO van Under Armour (NYSE: UA), zich in een interview ontvallen dat een ondernemersvriendelijke president van grote toegevoegde waarde is voor het land. Dat viel niet in goede aarde bij zijn doelgroep. Deze woensdag publiceerde hij daarom een advertentie in de Baltimore Post waarin hij stelde dat zijn woordkeuze niet goed paste bij wat hij eigenlijk wilde zeggen. Ook stelde hij dat zijn bedrijf staat voor gelijke rechten, en dat de diversiteit en innovatie die immigratie met zich meebrengt er van grote toegevoegde waarde voor is.

Dramatische winstcijfers

Of Polak hiermee de schade heeft beperkt moet nog maar blijken. Under Armour kende immers toch al een zwaar jaar. Op de beurs heeft het in 2017 al 25% verloren vanwege dramatische winstcijfers en de bekendmaking dat de verwachtingen over 2017 naar beneden moeten worden bijgesteld. Het sportmerk kende hiervoor juist twee uitstekende jaren. Het groeide uit tot een serieus concurrent van iconische merken als Adidas en Nike, en leek deze zelfs te kunnen overtreffen. Het had dat succes te danken, omdat zich kon profileren als nieuw hip merk dat jongeren en grote (sport)sterren kan aantrekken. Deze groepen behoren tot de grootste tegenstanders van president Trump. Juist daarom kan de uitspraak van Polak als een blunder worden bestempeld.

Kritiek

Tot overmaat van ramp uitten ook de belangrijkste gezichten van Under Armour publiekelijk kritiek op Polak. Waar de woorden van danseres Misty Copeland en acteur Dwayne Johnson nog meevielen, kon dat niet worden gezegd van basketbalster Stephen Curry. Nadat hem werd gevraagd of hij het eens was met Polak dat Trump een ‘asset’ was, stelde hij het daar mee eens te zijn wanneer de ‘e’ en ‘t’ verwijderd worden. Curry, is een van de grootste iconen van de Amerikaanse sportwereld van dit moment. Die status heeft hij mede te danken aan zijn partnerschap met Under Armour. Andersom heeft de populariteit van de spectaculaire dribbelaar ook veel bijgedragen aan de groei van de schoenenproducent.

Geografische problemen

Daar houden de problemen van Polak niet op. Het hoofdkwartier van Under Armour is gevestigd in Baltimore, Maryland. Het bedrijf werkt dan ook veel samen met beleidsmakers uit die staat, en daar komen ook veel van de werknemers vandaan. Maryland is een van de meest Democratische staten in de VS, en zeker Baltimore koos tijdens de presidentsverkiezingen massaal voor Clinton. Tot slot maakten de Grammy Awards de week van de CEO alleen maar erger. Tijdens de live uitreiking van de belangrijkste Amerikaanse muziekprijzen toonden Adidas en Nike hun nieuwe reclames. Beide merken legden daarin de nadruk op exclusiviteit en diversiteit en maakten daarmee indruk op jonge tegenstanders van Trump.

Bron

Bron

388 views
Nieuws
Onrust-rondom-Toshiba-versterkt-na-uitblijven-beloofde-cijfers

Onrust rondom Toshiba versterkt na uitblijven beloofde cijfers

Investeerders maken zich veel zorgen over Toshiba’s laatste investering in een Amerikaanse nucleair bedrijf. Het Japanse bedrijf heeft daarnaast deze week haar inkomsten en cijfers niet op de afgesproken tijd gepubliceerd. Daar schrokken de investeerders behoorlijk van: de onverwachte handeling zorgde voor alleen maar meer onzekerheid. Om die reden daalden de aandelen van Toshiba afgelopen dinsdag met 10 procent. Het bedrijf heeft veel problemen sinds het veel geld geïnvesteerd heeft in de nucleaire industrie. Dat blijkt nu een verkeerde gok te zijn geweest.

LEES VERDER »

151 views
Nieuws
Valentijnsdag breekt ook harten investeerders

Valentijnsdag breekt ook harten investeerders

Deze week verliep tot nu toe fantastisch voor de Amerikaanse beurzen. De S&P 500, de Dow Jones en de Nasdaq behaalden allen recordhoogtes. Op Valentijnsdag bereikte ook Apple een hoogtepunt. Daarover later meer. Eerst even aandacht voor de aandelen die op de dag van de liefde hun investeerders weinig geluk bezorgden. LEES VERDER »

287 views
Nieuws
L’Oreal zoekt mogelijkheden om The Body Shop te verkopen

L’Oreal zoekt mogelijkheden om The Body Shop te verkopen

De cosmeticagigant L’Oreal heeft bevestigd dat het op zoek is naar een manier om haar dochterbedrijf The Body Shop te verkopen. The Body Shop is een keten van winkels die natuurlijke huid- en cosmeticaproducten verkopen. In 2006 kocht L’Oreal het bedrijf op. Nu wil de Franse firma ‘alle strategische opties bekijken die over ons bezit van The Body Shop gaan’. LEES VERDER »

164 views
Nieuws
Techwereld-kweekt-politiek-bewustzijn

Techwereld kweekt politiek bewustzijn

Twilio (NYSE: TWLO) maakte dinsdag haar nieuwste product, Voices for Democracy, bekend. Volgens CEO Jeff Lawson moet dit platform burgers verbinden met hun volksvertegenwoordigers. Dit initiatief past uitstekend bij de maatschappelijk betrokken communicatiedienst, die eerder al een partnerschap is aangegaan met het Rode Kruis. Het moet echter ook in een bredere context worden gezien. Sinds de beëdiging van Trump voelt de techindustrie een steeds grotere noodzaak om politiek actief te worden. LEES VERDER »

248 views
Poll