Behaviour finance

Recente artikelen van Behaviour finance

Nieuws
De-Salvator-Mundi

De Salvator Mundi

Op 15 november 2017 werd bij het veilinghuis Christie’s het duurste kunstwerk ooit geveild: de Salvator Mundi van Leonardo Da Vinci. Voor een luttele 450 miljoen dollar werd een afbeelding van Christus – de redder van de wereld – van de hand gedaan. Twaalf jaar eerder, in 2005, kostte het kunstwerk ongeveer 10 000 dollar. En Bitcoin was een bubbel zei u?

LEES VERDER »

749 views
Nieuws
Impact Investing steeds meer in zwang

Impact Investing steeds meer in zwang

Steeds meer beleggers willen investeren in bedrijven die strijden voor een betere wereld. Deze investeerders kunnen terecht op de Social Stock Exchange (SSE) index in Londen. Deze werd in 2013 opgericht met 12 bedrijven, inmiddels staan er al 50 ondernemingen op genoteerd. De SSE functioneert als een traditionele beursindex. Om in aanmerking te komen voor een notering moet een bedrijf slechts een streng selectieproces doorkomen en aan bepaalde kenmerken voldoen waaruit blijkt dat het zich focust op de aanpak van bijvoorbeeld sociale problemen of klimaatverandering. LEES VERDER »

360 views
Nieuws
de UNOX maatschappij

Tom Lassing van Beursbox in

de UNOX maatschappij

Eenheidsworst, dat moeten we worden. Europa moet één worden en moet op alle vlakken gelijkgeschakeld worden. Het liefst met de krachtigste ‘cultuur’ die we hebben, namelijk de Amerikaanse. Die is namelijk heel succesvol gebleken en daarbij is er materiaal en ervaring genoeg. Bedrijven als Disney en McDonalds willen graag grof geld verdienen aan die gelijkschakeling van de Europeaan. LEES VERDER »

1342 views
Nieuws
U-kunt-nu-investeren-in-gendergelijkheid

U kunt nu investeren in gendergelijkheid

De National Australia Bank heeft 500 miljoen Australische dollars bij investeerders weten op te halen voor een wel heel bijzonder initiatief: het bevorderen van gendergelijkheid op de werkvloer. De obligaties die de National Australia Bank heeft uitgegeven, hebben een looptijd van vijf jaar en geeft de investeerder een jaarlijks dividend van 3,25 procent. Het geld dat de obligatieverkoop heeft opgebracht, is door de Australische bank uitgeleend aan bedrijven die meer gendergelijkheid op de werkvloer proberen te stimuleren. LEES VERDER »

333 views
Nieuws
Welvaart-druppelt-(niet)-naar-beneden

Tom Lassing van Beursbox in

Welvaart druppelt (niet) naar beneden

De theorie van Frederick Hayek zegt dat de rijkdom van enkelen als ‘vanzelf’ naar beneden zal druppelen. Helaas blijft heel die theorie grote onzin te zijn en dat kan gelukkig ook simpel worden uitgelegd. Hayek was een groot voorstander van een volkomen vrije markt waarbij de succesvolle ondernemers alles voor het zeggen zouden hebben. Hun extreme rijkdom en macht was er omdat ze de meeste efficiënte vorm van de samenleving hadden weten te creëren. Hun rijkdom zou door het creëren van banen omlaag druppelen. Het is fout op heel veel manieren. LEES VERDER »

1204 views
Nieuws
Vrouwen presteren beter dan mannen in de financiële wereld

Vrouwen presteren beter dan mannen in de financiële wereld

Woensdag was het International Women’s Day en dat was in de financiële wereld ook te merken. Op Wall Street heeft State Street Global Advisors, tegenover het bekende beeld van de stier, een sculptuur van een meisje zonder angst neergezet. Het statement heeft veel aandacht gekregen en veel mensen vragen zich af wat vrouwen in de financiële wereld betekenen. Uit meerdere onderzoeken blijkt namelijk dat vrouwen betere investeerders zijn dan mannen. LEES VERDER »

922 views
Nieuws
waarom-investeerders-geen-vertrouwen-meer-hebben-in-beursexperts

Waarom investeerders geen vertrouwen meer hebben in beursexperts

De verwachte crash op de internationale beurzen na de overwinning van Donald Trump is uitgebleven. Geen enkele beurs heeft echt geleden onder de uitslag van de presidentsverkiezingen. Daarom worden aandeelhouders nu ook gewaarschuwd niet altijd te luisteren naar beursanalisten. De analisten hebben namelijk bij het thema ‘Donald Trump’ behoorlijk fout gezeten met hun voorspellingen over de aandelenmarkten. LEES VERDER »

550 views
Nieuws
De vrije gemaakte economie

Tom Lassing van Beursbox in

De vrije gemaakte economie

Onze economie is in naam vrij maar ze is in bijna alle opzichten gemaakt. De ECB koopt maandelijks voor tientallen miljarden schulden op om de Europese economie gaande te houden. Dat nadat ze eerst honderden miljarden aan geld rechtstreeks aan de banken hadden gegeven. Toch kan de Europese economie blijkbaar niet zonder al die hulp. In mijn ogen wordt deze ‘hulp’ echter aan de verkeerde partijen gegeven. LEES VERDER »

1395 views