Grondstoffen en Edelmetalen

Recente artikelen van Grondstoffen en Edelmetalen

Nieuws
Het Noorse staatsfonds wil minder afhankelijk van olie worden

Het Noorse staatsfonds wil minder afhankelijk van olie worden

Het Noorse staatsfonds is op dit moment meer dan 1 biljoen dollar waard. Het fonds heeft dat vooral te danken aan de inkomsten die uit de olie-industrie voortvloeien: Noorwegen is immers een grote olieproducent. Toch heeft het Noorse staatsfonds besloten haar aandelenportefeuille meer te diversifiëren. Daarvoor wil het fonds van een groot deel van haar aandelen in de olie- en gasindustrie af. LEES VERDER »

290 views
Nieuws
Kunnen energie-aandelen profiteren van stijgende olieprijzen

Kunnen energie-aandelen profiteren van stijgende olieprijzen?

De S&P 500 heeft dit jaar een consistente, opgaande lijn gevolgd, en staat in 2017 op een winst van 15%. In dezelfde periode hebben de oliegerelateerde aandelen echter 17% verloren. Dat is opvallend aangezien de olieprijzen stijgen. De prijs van Brent bereikte op 27 oktober, voor het eerst sinds juli 2015, de grens van 60 dollar per vat. En de prijs van WTI is sinds april 2016 40% gestegen. Op den duur zouden deze ontwikkelingen toch ook een effect op de aandelenmarkt moeten hebben? LEES VERDER »

492 views
Nieuws
An employee places marked ingots of 99.97 percent pure palladium at the Krastsvetmet nonferrous metal plant in Krasnoyarsk, Siberia, September 30, 2014. REUTERS/Ilya Naymushin

Palladium beleeft fantastisch jaar

2017 is een goed jaar voor metalen. De prijzen van goud, koper en aluminium zijn allen significant gestegen sinds begin januari. Palladium overtreft hen echter allemaal. De prijs van dit wat minder bekende metaal is dit jaar bijna 50% toegenomen en bedroeg maandag 1005 dollar per ounce. Dat betekent dat het voor eerst sinds 2001 de grens van 1000 dollar verbrak. Deze mijlpaal is bovenal te danken aan de automarkt, dat dit jaar verantwoordelijk is voor 78% van de vraag naar palladium. LEES VERDER »

556 views
Nieuws
Waarom-de-olieprijzen-sinds-juni-22-procent-gestegen-zijn

Waarom de olieprijzen sinds juni 22 procent gestegen zijn

Dit zag niemand aankomen: de olieprijs is weer gestegen. De prijzen voor Amerikaanse olie zijn sinds juni al met 22 procent toegenomen. De olieprijs ligt nu rond de 54 dollar per vat. Het nieuws klinkt als muziek in de oren van het oliekartel OPEC. Zij proberen het aanbod op de oliemarkt al een lange tijd te verkleinen. LEES VERDER »

1713 views
Nieuws
Deze-twee-metaalsoorten-worden-steeds-meer-waard.jpg

Deze twee metaalsoorten worden steeds meer waard

Bijzonder genoeg lijken twee redelijk onpopulaire metaalsoorten steeds meer aandacht van investeerders te trekken. Zo zijn de prijzen van wolfraam en kobalt in de laatste maanden flink gestegen. Dat komt door zorgen over het aanbod van de metaalsoorten: investeerders gaan ervan uit dat de vraag naar kobalt en wolfraam binnenkort boven het aanbod zal gaan uitstijgen. LEES VERDER »

885 views
Nieuws
Goud-eindelijk-in-een-bull-markt-

Goud eindelijk in een bull-markt?

Afgelopen week zagen we goud uit een dalende trend breken die sinds 2011, het hoogtepunt op 1920 USD, intact was gebleven. Is dit de finale omslag naar een nieuwe bull-markt? Of is het nog maar eens valse hoop? Ik stel mijn oordeel voorlopig nog even uit, omdat het doorbreken van een weerstand nog gevolgd moet worden door het testen van de steun. Ik stap altijd in NADAT die steun is getest. Liefst zelfs twee keer. 

LEES VERDER »

1250 views
Nieuws
Waarom-de-olieprijzen-ondanks-orkaan-Harvey-blijven-dalen

Waarom de olieprijzen ondanks orkaan Harvey blijven dalen

De Amerikaanse olieproductie heeft aardig te lijden onder de schade die de orkaan Harvey veroorzaakt. De orkaan heeft de olieproductie in Texas en de staten die aan de Golf van Mexico liggen namelijk platgelegd. Normaal zou zo’n gebeurtenis voor een verandering in de olieprijzen zorgen: er wordt dan veel minder olie geproduceerd en daardoor is er te weinig olie op de markt beschikbaar. Dat zou voor een stijging van de olieprijzen kunnen zorgen.

LEES VERDER »

618 views
Nieuws
Freeport-McMoran sluit overeenkomst met Indonesië

Freeport-McMoran sluit overeenkomst met Indonesië

De Grasberg kopermijn is de op één na grootste ter wereld. Het bevindt zich in Indonesië, maar was tot nu toe in Amerikaanse handen; Freeport-McMoran (NYSE: FCX) bezat een belang van 90% in de mijn. De grootste beursgenoteerde koperproducent ter wereld kwam dinsdag echter met de Indonesische regering overeen de Indonesische regering een belang van 51% in Grasberg te geven.

LEES VERDER »

516 views