Grondstoffen en Edelmetalen

Recente artikelen van Grondstoffen en Edelmetalen

Nieuws
zilver

Is het nu de beurt aan zilver?

Technische Analyse is een raar beestje: je kunt in een grafiek allerlei patronen herkennen, en dan denken dat je er voorspellende waarde aan mag hechten. De grote vraag is evenwel op welke schaal je zo’n patroon als betrouwbaar mag achten. Over een termijn van drie maanden? Een jaar? Een decennium misschien? Ik geloof best dat er psychologische cycli zijn, die maken dat koersen LEES VERDER »

124 views
Nieuws
Brits-bouwbedrijf-Carillion-vraagt-faillissement-aan

Brits bouwbedrijf Carillion vraagt faillissement aan

Het grote Britse bouwbedrijf Carillion (LSE: CLLN) heeft haar faillissement aangevraagd, nu haar grootschalige financiële problemen niet opgelost blijken te kunnen worden. Carillion is het op een-na-grootste bouwbedrijf van het Verenigd Koninkrijk: het faillissement zal dus een grote impact hebben op de markt en daarnaast op 43.000 medewerkers binnen en buiten het land.

LEES VERDER »

408 views
Nieuws
Olie-in-2018--wat-gaat-de-prijs-beïnvloeden-

Olie in 2018: wat gaat de prijs beïnvloeden?

De olieprijs heeft aan het begin van dit jaar een nieuwe piek bereikt: 2018 is namelijk gestart met een prijs per vat van ongeveer 68 dollar. Dat is een indrukwekkende en opvallende stijging. Het bedrag per vat olie ligt nu 2 procent hoger dan in december 2017 en heeft de hoogste prijs bereikt sinds het voorjaar van 2015.

LEES VERDER »

1228 views
Nieuws
2018: een zilveren jaar?

2018: een zilveren jaar?

Macro Trends is in juni 2011 opgericht als goudblaadje. De timing kon niet slechter. Gedurende 2012 en 2013 is goud steevast lager gegaan. Begin 2014 veranderden we dan ook onze strategie, geen dag te vroeg: ook in 2014 en 2015 daalde goud verder. Enkel in 2016 is de hoop weer wat opgeflakkerd, maar ook in 2017 lijkt het erop dat we de behaalde winst van vorig jaar af moeten geven. LEES VERDER »

1950 views
Nieuws
Het Noorse staatsfonds wil minder afhankelijk van olie worden

Het Noorse staatsfonds wil minder afhankelijk van olie worden

Het Noorse staatsfonds is op dit moment meer dan 1 biljoen dollar waard. Het fonds heeft dat vooral te danken aan de inkomsten die uit de olie-industrie voortvloeien: Noorwegen is immers een grote olieproducent. Toch heeft het Noorse staatsfonds besloten haar aandelenportefeuille meer te diversifiëren. Daarvoor wil het fonds van een groot deel van haar aandelen in de olie- en gasindustrie af. LEES VERDER »

411 views
Nieuws
Kunnen energie-aandelen profiteren van stijgende olieprijzen

Kunnen energie-aandelen profiteren van stijgende olieprijzen?

De S&P 500 heeft dit jaar een consistente, opgaande lijn gevolgd, en staat in 2017 op een winst van 15%. In dezelfde periode hebben de oliegerelateerde aandelen echter 17% verloren. Dat is opvallend aangezien de olieprijzen stijgen. De prijs van Brent bereikte op 27 oktober, voor het eerst sinds juli 2015, de grens van 60 dollar per vat. En de prijs van WTI is sinds april 2016 40% gestegen. Op den duur zouden deze ontwikkelingen toch ook een effect op de aandelenmarkt moeten hebben? LEES VERDER »

643 views
Nieuws
An employee places marked ingots of 99.97 percent pure palladium at the Krastsvetmet nonferrous metal plant in Krasnoyarsk, Siberia, September 30, 2014. REUTERS/Ilya Naymushin

Palladium beleeft fantastisch jaar

2017 is een goed jaar voor metalen. De prijzen van goud, koper en aluminium zijn allen significant gestegen sinds begin januari. Palladium overtreft hen echter allemaal. De prijs van dit wat minder bekende metaal is dit jaar bijna 50% toegenomen en bedroeg maandag 1005 dollar per ounce. Dat betekent dat het voor eerst sinds 2001 de grens van 1000 dollar verbrak. Deze mijlpaal is bovenal te danken aan de automarkt, dat dit jaar verantwoordelijk is voor 78% van de vraag naar palladium. LEES VERDER »

800 views
Nieuws
Waarom-de-olieprijzen-sinds-juni-22-procent-gestegen-zijn

Waarom de olieprijzen sinds juni 22 procent gestegen zijn

Dit zag niemand aankomen: de olieprijs is weer gestegen. De prijzen voor Amerikaanse olie zijn sinds juni al met 22 procent toegenomen. De olieprijs ligt nu rond de 54 dollar per vat. Het nieuws klinkt als muziek in de oren van het oliekartel OPEC. Zij proberen het aanbod op de oliemarkt al een lange tijd te verkleinen. LEES VERDER »

1867 views