Grondstoffen en Edelmetalen

Recente artikelen van Grondstoffen en Edelmetalen

Nieuws
An employee places marked ingots of 99.97 percent pure palladium at the Krastsvetmet nonferrous metal plant in Krasnoyarsk, Siberia, September 30, 2014. REUTERS/Ilya Naymushin

Palladium beleeft fantastisch jaar

2017 is een goed jaar voor metalen. De prijzen van goud, koper en aluminium zijn allen significant gestegen sinds begin januari. Palladium overtreft hen echter allemaal. De prijs van dit wat minder bekende metaal is dit jaar bijna 50% toegenomen en bedroeg maandag 1005 dollar per ounce. Dat betekent dat het voor eerst sinds 2001 de grens van 1000 dollar verbrak. Deze mijlpaal is bovenal te danken aan de automarkt, dat dit jaar verantwoordelijk is voor 78% van de vraag naar palladium. LEES VERDER »

464 views
Nieuws
Waarom-de-olieprijzen-sinds-juni-22-procent-gestegen-zijn

Waarom de olieprijzen sinds juni 22 procent gestegen zijn

Dit zag niemand aankomen: de olieprijs is weer gestegen. De prijzen voor Amerikaanse olie zijn sinds juni al met 22 procent toegenomen. De olieprijs ligt nu rond de 54 dollar per vat. Het nieuws klinkt als muziek in de oren van het oliekartel OPEC. Zij proberen het aanbod op de oliemarkt al een lange tijd te verkleinen. LEES VERDER »

1624 views
Nieuws
Deze-twee-metaalsoorten-worden-steeds-meer-waard.jpg

Deze twee metaalsoorten worden steeds meer waard

Bijzonder genoeg lijken twee redelijk onpopulaire metaalsoorten steeds meer aandacht van investeerders te trekken. Zo zijn de prijzen van wolfraam en kobalt in de laatste maanden flink gestegen. Dat komt door zorgen over het aanbod van de metaalsoorten: investeerders gaan ervan uit dat de vraag naar kobalt en wolfraam binnenkort boven het aanbod zal gaan uitstijgen. LEES VERDER »

810 views
Nieuws
Goud-eindelijk-in-een-bull-markt-

Goud eindelijk in een bull-markt?

Afgelopen week zagen we goud uit een dalende trend breken die sinds 2011, het hoogtepunt op 1920 USD, intact was gebleven. Is dit de finale omslag naar een nieuwe bull-markt? Of is het nog maar eens valse hoop? Ik stel mijn oordeel voorlopig nog even uit, omdat het doorbreken van een weerstand nog gevolgd moet worden door het testen van de steun. Ik stap altijd in NADAT die steun is getest. Liefst zelfs twee keer. 

LEES VERDER »

1172 views
Nieuws
Waarom-de-olieprijzen-ondanks-orkaan-Harvey-blijven-dalen

Waarom de olieprijzen ondanks orkaan Harvey blijven dalen

De Amerikaanse olieproductie heeft aardig te lijden onder de schade die de orkaan Harvey veroorzaakt. De orkaan heeft de olieproductie in Texas en de staten die aan de Golf van Mexico liggen namelijk platgelegd. Normaal zou zo’n gebeurtenis voor een verandering in de olieprijzen zorgen: er wordt dan veel minder olie geproduceerd en daardoor is er te weinig olie op de markt beschikbaar. Dat zou voor een stijging van de olieprijzen kunnen zorgen.

LEES VERDER »

585 views
Nieuws
Freeport-McMoran sluit overeenkomst met Indonesië

Freeport-McMoran sluit overeenkomst met Indonesië

De Grasberg kopermijn is de op één na grootste ter wereld. Het bevindt zich in Indonesië, maar was tot nu toe in Amerikaanse handen; Freeport-McMoran (NYSE: FCX) bezat een belang van 90% in de mijn. De grootste beursgenoteerde koperproducent ter wereld kwam dinsdag echter met de Indonesische regering overeen de Indonesische regering een belang van 51% in Grasberg te geven.

LEES VERDER »

495 views
Nieuws
Vraag-naar-lithium-neemt-snel-toe

Vraag naar lithium neemt snel toe

De productie van lithium is moeilijk. Het vereist veel technische en scheikundige kennis, en is bovendien erg weersafhankelijk. Dat heeft dit jaar voor problemen geleid in Australië, Argentinië en Chili, de drie grootste lithiumproducenten ter wereld. Tegelijkertijd is de vraag drastisch toegenomen. Het metaal kan immers gezien worden als de drijfveer van de elektrische auto; haar batterijen worden gemaakt van lithiumcarbonaat. Deze ontwikkelingen hebben gezorgd voor een flitsende stijging van de lithiumprijzen.

LEES VERDER »

1636 views
Nieuws
Goud,-tot-vervelens-toe

Goud, tot vervelens toe

De zomer van 2017 zal een zomer zijn die beleggers in crypto-currencies niet snel zullen vergeten: daar waar een bitcoin in juli nog rond de 2000 USD noteerde, is die koers vandaag meer dan verdubbeld, tot 4400 USD. Wij hebben onze abonnees alvast de raad gegeven om winst te nemen bij zo’n uitzonderlijke verhogingen, want dit is duidelijk bubbelterrein – een reële economische groei ging er niet mee gepaard.

LEES VERDER »

1823 views