Internationaal

Recente artikelen van Internationaal

Nieuws
'Laptopban' hindert golfmaatschappijen

‘Laptopban’ hindert golfmaatschappijen

Het Amerikaanse ministerie van Defensie besloot dinsdag dat op bepaalde directe vluchten naar de VS geen elektronische apparaten groter dan smartphones de cabine in mogen. Het gaat om vluchten die vanuit de vliegvelden van Caïro, Dubai, Abu Dhabi, Istanbul, Doha, Amman, Kuwait City, Casablanca, Jeddah en Riyadh de oceaan oversteken. Daar zullen bovenal Emirates Airline, Qatar Airways en Etihad Airways hinder van ondervinden. LEES VERDER »

197 views
Nieuws
Trump zet markten aan het twijfelen

Trump zet markten aan het twijfelen

Vanaf Trump’s verkiezingsoverwinning in november tot aan februari keek de Amerikaanse aandelenmarkt alleen maar omhoog. Inmiddels is het enthousiasme ietwat bekoeld, maar de Dow Jones, de S&P 500 en de Nasdaq bevinden zich allemaal nog steeds op, of dichtbij, een recordhoogte. LEES VERDER »

591 views
Nieuws
_pic-web

G20 laat anti-protectionistisch standpunt vallen

De ministers van Financiën die aanwezig waren bij de G20 in Baden-Baden, hebben de tweedaagse conferentie verlaten zonder hun beloftes over het stimuleren van vrije handel nog eens extra in de officiële bekendmaking te benadrukken. In de officiële bekendmaking, die altijd volgt op de ontmoeting, wordt dit keer geen woord gerept over het stimuleren van vrije handel. LEES VERDER »

281 views
Nieuws
_pic-web-2

Schaüble wil Londen als financieel centrum behouden

De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schaüble, heeft gezegd dat de Europese Unie nog steeds interesse heeft in Londen als centrum van de Europese financiële markt. Dat stelde hij in aanloop naar de vergadering van de G20 die deze vrijdag in Baden-Baden plaatsvindt. LEES VERDER »

329 views
Nieuws
_pic-web-2

Online industrie gewaarschuwd voor nepnieuws

Volgens professor in de journalistiek Jeff Jarvis moet de online industrie haar afhankelijkheid van nepnieuws drastisch verminderen. Nepnieuws kan volgens hem mediamerken veranderen in ‘digitale urinoirs’ die door steeds minder mensen vertrouwd worden. LEES VERDER »

217 views
Nieuws
_pic-web-1

Merkel en Trump klaar voor pittig gesprek over handel en defensie

Aanstaande vrijdag is het zover: Donald Trump ontmoet dan eindelijk Angela Merkel om te praten over de relatie tussen Duitsland en de Verenigde Staten. De ontmoeting zal wellicht wat ongemakkelijk gaan worden: Trump beschuldigde Merkel namelijk eerder ervan dat zij met haar vluchtelingbeleid ‘Duitsland verpest’. LEES VERDER »

374 views
Nieuws
_pic-web

Vermogensbeheerder Feri: ‘Italië vormt grootste risico voor eurokoers’

Het zijn duidelijke woorden van een strateeg van de Duitse vermogensbeheerder Feri: schulden, overheidsuitgaven en herverdelingen zijn de grootste bedreigingen van de koers van de euro. LEES VERDER »

896 views
Nieuws
_pic-web

TPP verwelkomt China graag als nieuwe deelnemer

Na de keuze van Trump om de deelname van de Verenigde Staten aan het Trans-Pacific Partnership te beëindigen, zoeken de deelnemende landen een nieuwe partner om het handelsverdrag mee voort te zetten. Vooral China blijkt populair te zijn. Trump besloot in januari uit het TPP te stappen. Het was een van zijn eerste acties na zijn inauguratie als nieuwe president van de Verenigde Staten. Hij noemde het handelsverdrag ‘waardeloos’ en stelde dat het verdrag verschillende Amerikaanse banen ingepikt zou hebben. Het protectionistische beleid van Trump en de vele dreigingen die hij aan het adres van verschillende landen geuit heeft, hebben ervoor gezorgd dat deze landen meer samenspannen om de globale handel te beschermen en te bevorderen. Zo hebben de ministers van Financiën van Colombia, Peru en Chili afgelopen vrijdag hun steun aan Mexico getoond. Trump heeft meerdere malen gedreigd de importbelastingen op Mexicaanse producten te verhogen. De ministers zeiden in een verklaring ‘zich achter Mexico te scharen, omdat de belangen van Mexico ook onze belangen zijn’.

 

Nu blijken de leiders van de landen die zich bij het TPP aangesloten hebben vooral interesse te hebben in een deelname van China aan het verdrag. Onder het TPP vallen verschillende Aziatische landen zoals Japan en Singapore, maar ook Australië, Peru en Mexico. Zij zijn bereid om met China te onderhandelen over een mogelijke deelname. Het besluit van Trump de VS uit het handelsverdrag te trekken, heeft namelijk een deur geopend voor China om de potentiële nieuwe wereldleider van de globale markt te worden. Tijdens de tweedaagse conferentie zal voornamelijk gesproken worden over hoe het verdrag voortgezet gaat worden zonder de Verenigde Staten. Alle deelnemende landen zeggen daartoe bereid te zijn. Ook zal er waarschijnlijk gekeken worden naar de mogelijkheden die China de TPP kan bieden.

 

China heeft al aangegeven graag het verdrag te willen leiden. President Xi Jinping heeft het handelsverdrag tijdens het World Economic Forum in Davos flink de hemel in geprezen. ‘We moeten ons blijven inzetten voor vrije handel en investeringen. Daarom is het belangrijk de liberalisatie van handel en investeringen te blijven promoten,’ zei de president toen. Het TPP is daarnaast niet het enige handelsverdrag waar China oren naar heeft. Op dit moment is het land ook bezig een eigen megaverdrag op te zetten onder de naam Regional Comprehensive Economic Partnership. Onder dat handelsverdrag zullen enkele deelnemers van de TPP vallen, maar niet de Latijns-Amerikaanse landen die bij de TPP aangesloten zijn.

 

Bron

259 views