Internationaal

Recente artikelen van Internationaal

Nieuws
_pic-web-1

Moment van de waarheid voor elektrische auto

Wat gebeurt er wanneer elektrische auto’s niet meer gesubsidieerd worden? Zullen deze auto’s dan op eigen benen kunnen staan? LEES VERDER »

25 views
Nieuws
_pic-web-1

IMF opvallend impliciet over belofte om protectionisme tegen te gaan

Het Internationaal Monetair Fonds heeft een opvallend besluit genomen. Tijdens de laatste ontmoeting tussen financiële leiders van het IMF en de Wereldbank, LEES VERDER »

234 views
Nieuws
_pic-web

Franse aandelen en eurokoers stijgen dankzij uitslag Franse verkiezingen

Veel investeerders waren behoorlijk opgelucht nadat dit weekend bleek dat Emmanuel Macron op kop gaat in de Franse presidentsverkiezingen. Macron was de voormalige minister van Economische Zaken van Frankrijk. LEES VERDER »

534 views
Nieuws
_pic-web

Crisis Venezuela bereikt ook GM

Het is al weken onrustig in Venezuela. De bevolking komt in opstand tegen de regering die het verantwoordelijk acht voor misschien wel de grootste economische crisis in de geschiedenis van het land. LEES VERDER »

411 views
Nieuws
_pic-web

Globale financiële stabiliteit volgens IMF verbeterd

Goed nieuws van het Internationaal Monetair Fonds: de globale financiële stabiliteit is zich continue aan het verbeteren. Dat blijkt uit een rapport dat de organisatie gepresenteerd heeft. LEES VERDER »

316 views
Nieuws
_pic-web

Zal olie-industrie ‘Parijs’ redden?

Klimaatactivisten uiten weleens kritiek op multinationals omdat deze een duurzaam beleid zouden willen tegenhouden. Steeds vaker staan de grote ondernemingen echter aan de kant van het klimaat. LEES VERDER »

498 views
Nieuws
_pic-web

Amerikaanse investeerders massaal geïnteresseerd in Europese aandelen

Europese aandelen worden ineens een stuk interessanter voor buitenlandse investeerders. Dat is apart, gezien het feit dat de politieke onzekerheid die op dit moment in Europa heerst, de Europese aandelen niet bepaald populair hebben gemaakt. LEES VERDER »

1106 views
Nieuws
_pic-web

Jos Sterk van Beleggersplaats in

Russische economie trekt nog altijd migranten

Sinds Rosstat, het Russisch statistisch instituut, dinsdag leek te sjoemelen met economische cijfers, maken investeerders zich zorgen. Het bureau maakte bekend dat het bbp vorig jaar 0.2% is gekrompen, beduidend minder dan werd verwacht. Voor 2015 maakte het een krimp van 2,8% bekend, nadat er eerder sprake was van een terugval van 3,7%. Al heel het jaar zijn er twijfels over de statistieken die Rostat uitbrengt, mede doordat het vaak publicaties uitstelt. Naar eigen zeggen is dit uitstel de danken aan een nieuwe methodologie. Experts vrezen echter dat het bureau een positieve draai aan de cijfers probeert te geven.

 

Migranten

Ondanks dat blijft de Russische economie nog altijd migranten aantrekken. Sterker nog, het wordt daar steeds afhankelijker van. Volgens een VN-rapport uit 2015 huisde slechts Duitsland dat jaar meer migranten dan Rusland, dat 12 miljoen gastarbeiders bevat. Vorig jaar kwamen daar 260.000 bij. Deze stijging is opvallend, omdat in de afgelopen twee jaar de Russische salarissen dramatisch zijn afgenomen, mede vanwege de waardedaling van de roebel en de vrije val van grondstofprijzen. Voor het eerst in bijna een eeuw zijn de lonen in Rusland te vergelijken met de lonen in China.

 

Onverwachte daling

Analisten verwachten dan ook dat Rusland nog meer migranten zal verwelkomen nu haar economie aantrekt en de lonen weer stijgen. Althans, volgens de cijfers van Rosstat lijkt daar dit jaar sprake van te zijn. Het maakte dinsdag verder bekend dat de werkloosheid in maart 5,4% bedroeg, en februari bedroeg dat nog 5,6%. Ook deze daling kwam onverwacht. De bekendmaking dat de lonen 1,5% stegen in maart spreekt daarentegen wat meer voor de objectiviteit van het bureau. Economen hadden immers een grotere stijging verwacht.

 

Vergrijzing

In de Russische fabrieken bedroegen de lonen in de afgelopen twee jaar ruim 30% lager dan in hun Chinese tegenhangers. De verwachting is dat dankzij de stijgende roebel deze dit jaar 20% lager zullen zijn. Dat betekent weer meer arbeidsmigranten en die kan het land goed gebruiken. Ook de Russische arbeidsmarkt kampt met vergrijzing waardoor de beroepsbevolking in de komende 15 jaar met 10 miljoen zal krimpen. Het land zal daarom in de komende paar jaar meer buitenlandse arbeiders moeten aantrekken; op dit moment bedraagt het aandeel migranten op de arbeidsmarkt 7%. Wanneer de economie echt aantrekt, wordt verwacht dat dit aandeel substantieel zal groeien. Experts waarschuwen echter dat Rusland er op voorbereid moet zijn dat het vanaf 2020 op dit gebied veel meer concurrentie zal ondervinden van Aziatische landen.

Bron
Bron

380 views