Obligaties

Recente artikelen van Obligaties

Nieuws
Deze aandelen zijn de beste vervangers van obligaties in 2017

Jos Stellendam van beleggersplaats in

Deze aandelen zijn de beste vervangers van obligaties in 2017

In het komende beursjaar worden aandelen weer interessanter voor beleggers: vanwege de lage rente die beleggers momenteel aan (staats-)obligaties kunnen verdienen, proberen meer en meer aandeelhouders in stabiele en veilige aandelen te investeren. De komende maanden zal het dividend van obligaties laag blijven vanwege de verlenging van het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank. Een investering in aandelen uit de Eurozone blijkt dus interessanter te zijn. In de Euro Stoxx 50-Index bevindt zich dan ook een groep kansrijke aandelen. Deze aandelen bezitten de aantrekkelijke combinatie van een hoog rendement en een beurskoers die zich op langere termijn in een opwaartse beweging bevindt. De Frankfurter Allgemeine Zeitung heeft daarom een ideale portefeuille samengesteld, waarmee beleggers een gemiddeld bruto dividendrendement van 4,2 procent mogen verwachten. In deze portefeuille zitten aandelen van Allianz, BMW, BBVA, ING, Schneider Electric, Siemens en Total. LEES VERDER »

3095 views
Nieuws
US

Hans de Groot van Beleggersplaats in

Amerikaanse staatsobligaties worden massaal verkocht

Amerikaanse obligaties werden tot voor kort nog gezien als de meest zekere investeringen. China kocht zo massaal de Amerikaanse schuld op, dat men vreesde dat China ‘eigenaar’ van de VS zou worden. LEES VERDER »

1758 views
Nieuws
obligatie

Een kleine obligatie

Veel Amerikanen hebben tijdens de onroerend goed crisis hun huis verloren. Vaak zijn zij verhuisd naar een kleiner appartement en dat betekent dat ze ergens met hun spullen moeten blijven. LEES VERDER »

2009 views
Nieuws
hans

in ,

Gerespecteerd econoom waarschuwt voor extreme volatiliteit

Eén van Europa’s meest gerespecteerde economen, Hans-Werner Sinn, heeft gewaarschuwd voor extreme volatiliteit. De baas van het Duitse Instituut voor Economisch onderzoek, vertelde CNBC dat hij verwacht dat het opkopen van staatsobligaties door de ECB de volatiliteit fors kan verhogen. LEES VERDER »

1074 views
Nieuws
6515955745_2686555eb4_o

in ,

ECB: Staatsobligaties zijn geen Asset Backed Securities

Eind vorige week werd door de ECB bekend gemaakt dat ze Asset Backed Securities (leningen met onderpand) gaan opkopen om zo de economie te stimuleren. LEES VERDER »

1271 views
Nieuws
eu-vlaggen-620x470_edited

in ,

Laagterecord yield op Europese obligaties

De Europese obligaties zijn verwikkeld in een race naar de bodem wat betreft yield volgens de investeringsgroep Pioneer Global Investments. LEES VERDER »

1083 views

Informatie over beleggen in obligaties vindt u op Beleggersplaats.com! Leer wat obligaties zijn en bekijk de laatste ontwikkelingen in de markt.

Obligatie

Het woord obligatie is afgeleid van het Engelse “to oblige” wat verplichten betekent. Een obligatie is een bewijs van deelname in een obligatielening, een soort schuldbrief. De partijen die obligaties uitgeven zijn:

 • overheden, men spreekt dan van staatsobligatie of government bonds.
 • of een onderneming , de bedrijfsobligaties en corporate bonds.
 • Een obligatie is dus eigenlijk een lening die door een onderneming of een land bij het publiek wordt afgesloten. Wanneer een onderneming geld nodig heeft voor investeringen, kan het aandelen uitgeven (dit behoort tot het eigen vermogen) of obligaties (wat behoort tot het vreemd vermogen). Gewoonlijk wordt de obligatie uitgegeven tegen een vaste rente en volgens een van te voren vastgesteld aflossingsschema. Op de obligatie staat een nominale waarde die aangeeft hoeveel u terugkrijgt aan het einde van de looptijd. Bij betaalbaarstelling is de obligatie inwisselbaar tegen het hierop genoemde bedrag.

  Obligaties

  Obligaties dragen ook een risico met zich mee, al is het risico dat u bij obligaties loopt klein. Het gevaar dat u met obligaties loopt, zit hem in het feit dat wanneer een land of onderneming failliet gaat, u uw geld kwijt bent en de obligatie zijn waarde heeft verloren. De kans hierop is echter niet groot. Daarom beschouwt men obligaties wel als een veilige en defensieve vorm van beleggen.
  U kunt de risico’s van obligaties inschatten door te kijken naar de “rating” die door bureaus, zoals Moody’s of Standards & Poors, aan de obligatie wordt gegeven,. Wanneer obligaties van een uitstekende kwaliteit zijn, krijgt het een AAA-rating (de bekende triple A-status). Daarna lopen de ratingen langzaam af van AA+, AA, AA-, A+, A, A- naar BBB+ enz. Over het algemeen wordt ervan uitgegaan dat obligaties met een BB+ rating en lager behoorlijk wat risico met zich meebrengen. Dergelijke obligaties worden daarom als speculatief bestempeld.

  Beleggen in obligaties

  Beleggen in obligaties is een veilige manier om uw vermogen te laten renderen. Beleggen in obligaties lijkt simpeler dan het is. Het rendement van een obligatie kan op twee manieren worden verkregen. Bij niet beursgenoteerde obligaties vertaalt het rendement zich enkel in couponrente. Een jaarlijks bedrag dat u ontvangt als tegenprestatie van het geld dat u aan de onderneming heeft geleend. Worden de obligaties ook nog aan de beurs verhandeld, dan kunt met de obligaties naast rente ook rendement krijgen door koerswinst.
  Hierboven hadden we het al over de nominale waarde van een obligatie. Dit is het bedrag dat op de obligatie staat en aangeeft hoeveel u aan het einde van de looptijd terugkrijgt. De nominale waarde is echter niet het bedrag wat u meestal betaalt voor een obligatie. Net als aandelen worden obligaties verhandeld aan de beurs. Ook de waarde van een obligatie wordt bepaald door vraag en aanbod.
  De waarde van een obligatie wordt in grote mate beïnvloed door degene die hem uitgeeft. U wilt natuurlijk wel enige mate van zekerheid dat u uw uitgeleende geld aan het einde van de rit terug krijgt. Nederland geniet een groter vertrouwen bij beleggers dan Griekenland. De vraag naar Nederlandse obligaties zal daardoor hoger zijn dan de vraag naar Griekse. Gevolg is dat u vaak meer betaald dan de nominale waarde van een Nederlandse obligatie dan de obligatie van een overheid die minder vertrouwen geniet.
  Bijvoorbeeld: voor landen en ook voor bedrijven met een goede kredietwaardigheid en betrouwbaarheid wordt veel betaald. Koersen van 110 zijn dan geen uitzondering. Een koers van 110 betekent dat u voor een obligatie met een nominale waarde van €1.000,- als snel €1.100 betaalt op de beurs.
  Ook de couponrente en de looptijd bepalen de koers van een obligatie. De looptijd is belangrijk, want hoe langer u moet wachten tot de betaalbaarstelling, hoe meer risico u loopt. We zien dan ook vaak dat de koers van een Griekse obligatie die over 3 maanden afloopt, beter ligt dan dat van een Griekse obligatie met nog een looptijd van 10 jaar.

  Rendement obligaties

  Om het rendement op obligaties uit te rekenen, moet u dus al op drie dingen letten: De rating, de rente, de koers en de looptijd. Sinds de financiële crisis in 2008 vluchtten veel beleggers behalve in goud en zilver, ook in obligaties. Vooral Duitse en Nederlandse obligaties werden hierdoor zeer gewild omdat ze als zeer betrouwbaar te boek staan. Door de toegenomen vraag naar Nederlandse en Duitse obligaties stegen de koersen.
  De vraag naar Duitse en Nederlandse obligaties zorgde er daarbij ook voor dat de couponrentes op de obligaties daalden. Waarom een hoge rente bieden als het land toch weet dat er voldoende kopers zijn voor de schuldbewijzen? Daarentegen zagen we dat landen met een mindere kredietwaardigheid nog amper geld konden ophalen om de stijgende tekorten te financieren. Enkel door alsmaar hogere rentes aan te bieden, kon een land nog enigszins wat geld uit de markt ophalen.
  Een aantal jaren geleden ging dat met landen als Griekenland, Spanje, Portugal helemaal mis. De Europese Centrale Bank greep noodgedwongen in door massaal ongewenste obligaties op te kopen. Hiermee herstelde de bank het vertrouwen van de financiële markten in de Zuid-Europese landen, waardoor de rente daalde op hun obligaties.

  Obligatiefondsen

  Obligatiefondsen zijn een handige oplossing wanneer u niet zelf al het onderzoekswerk van ratings, rente, koers en looptijd wil doen. Want zoals we al eerder opmerkte, beleggen in obligaties lijkt simpeler dan het is. Uitbesteden van het huiswerk aan een obligatiefonds is dan geen gekke oplossing. De fondsmanager die het obligatiefonds samenstelt, kijkt voordurend vooruit. Als de prognoses voor de economie gunstig zijn dan zullen fondsmanagers meer risicovolle bedrijfsobligaties en langlopende obligaties kopen in plaats van veilige staatsobligaties en kortlopend schuldpapier. Als daarentegen de verwachtingen verslechteren, zullen ze overwegen om de gemiddelde looptijd in de portefeuille naar beneden te brengen en meer te beleggen in veilige staatsobligaties.
  Obligatiefondsen worden doorgaans beschouwd als beleggingen die stabiele inkomsten kunnen opleveren en met minder risico gepaard gaan. Via een obligatiefonds, ook wel de fixed-income funds genoemd, kunt u beleggen in diverse typen obligaties, uitgeven door overheden of bedrijven of een combinatie hiervan.

  Converteerbare obligatie

  Naast een staatsobligatie en een bedrijfsobligatie, kennen we nog een smaak: de converteerbare obligatie. Een converteerbare obligatie (ook wel een convertible) is een bedrijfsobligatie die omgezet kan worden in aandelen. De converteerbare obligatie werkt net iets anders dan de reguliere variant. Bij een standaard obligatie wordt rente betaald door de uitgever. Daarbij zal u als investeerder aan het einde van de looptijd netjes worden terugbetaald, zodat u het bedrag van de investering weer terug heeft. Wanneer de obligatie converteerbaar is, komt er nog een optie bij die u geld kan opleveren. Om die reden is een converteerbare obligatie zeer interessant.
  Met een converteerbare obligatie kunt u op een bepaald moment er dus voor kiezen om een aantal aandelen te accepteren in ruil voor de obligatie. Het mooie van een converteerbare obligatie is daarbij dat u zelf het moment van omzetten kunt bepalen. U kunt hier dus voor kiezen wanneer de waarde van de aandelen behoorlijk toe begint te nemen. Op die manier kunt u met die waardestijging geld verdienen. Wanneer dit meer is dan de rente die u anders zou ontvangen over de converteerbare obligatie is het natuurlijk een goed idee om hier voor te kiezen. Met dit type obligatie heeft u dus als het ware een extra troef in handen, waardoor er over het algemeen genoegen wordt genomen met een relatief laag rentepercentage.

  Gerelateerde pagina’s:Zilver, Value Investing, Behaviour finance, Vastgoed, Opties, Analyse en Gedrag, Rente en Valuta, Grondstoffen en Edelmaten, Internationaal, Dividend, Beleggen, Nieuws.