Value Investing

Recente artikelen van Value Investing

Nieuws
empty champ

Het grootkapitaal

Welke rol spelen wij eigenlijk, als particuliere beleggers? Ik zal het u eerlijk zeggen: de rol van de onnozelaar, slecht geïnformeerde sukkelaar, de idioot bijna, die zijn zuur verdiende centen in een bepaald aandeel of fonds stopt, alleen maar om te zien hoe die investering dan de speelbal wordt van krachten die groter zijn dan hemzelf. LEES VERDER »

904 views
Nieuws
vastned retail

Heerst er angst of hebzucht op de beurs?

Vorige week dacht ik bij mezelf “Ja, we zijn vertrokken”. Ik dacht echt dat er eens een flinke correctie aankwam, of misschien wel een crash. Of is het vooral hoop? LEES VERDER »

1161 views
Nieuws
long term

Het belang van ON-gezien waarderen

De selectie van aandelen die wij u presenteren gebeurt niet op basis van een louter technische analyse, noch op basis van een analyse van de zogenaamd “fundamentele” soort. Wat heden ten dage namelijk als fundamenteel gezien wordt – de cijfertjes en de resultaatjes – is slechts een flauw afkooksel van wat u wérkelijk moet doen als u investeert: het ON-geziene waarderen. LEES VERDER »

480 views
Nieuws
protekcrach

Beschermen tegen een crash

Als je regelmatig een beeld schetst van een dure beurs, of dure aandelen, dan is het logisch dat je af en toe de vraag krijgt, “hoe bescherm ik me tegen een crash”.

De laatste dagen zag ik ook af en toe een paniek kreet opstijgen op fora omdat de beurs twee procent zakte. Er zijn duidelijk heel veel nieuwe beleggers die enkel stijgende beurzen kennen.

De vraag hoe je portefeuille beschermen tegen een crash is een zeer terechte vraag. Het antwoord is echter vaak niet wat veel mensen willen horen.

Een optie is om onder al je aandelen een stoploss order te leggen (al dan niet mentaal) en alles de deur uit te zwieren als ze onder een bepaalde koers zakken. Maar op dat ogenblik creëer je een ander probleem. Namelijk, wanneer ga je terug instappen? Want stel dat de daling nog niet achter de rug is en je nog eens wordt uitgestopt op je nieuwe aankopen?

In het verleden heb ik gewerkt met opties ter indekking. En als u iets wil doen, dan lijkt dat me ook de beste keuze. U kan zich dan per aandeel indekken door bijvoorbeeld putopties te kopen voor dat aandeel, wat u het recht geeft om het aandeel tegen een vooraf afgesproken prijs te verkopen.

U kan ook een putoptie kopen op algemene beursindexen om zo het marktrisico te verlagen, ook voor die aandelen die geen opties hebben. Op dat ogenblik koop je met deze opties eigenlijk een soort van verzekering. Je opwaarts potentieel blijft bewaard, maar bij een daling ken je op voorhand je maximale verlies.

Toen ik nog niet zo overtuigd was van mijn eigen kunnen als waardebelegger, paste ik deze strategie toe. Het probleem was echter de kostprijs. De verzekeringspremie om telkens opties te kopen en door te rollen was zo duur, dat ik mijn rendement zag slinken. Het is namelijk zo dat periodes van dalingen altijd veel korter zijn dan de periodes dat de beurs stijgt. De dalingen zijn uiteraard wel veel heviger.

Het kwam er dus op neer dat ik het grootste deel van de tijd een verzekering had die ik niet nodig had. In een periode dat de beurs dan zou crashen, zou ik al zeker zelf 5% tot 10% verlies slikken, want ik legde de opties uiteraard ook niet te kort om zo de premie te verlagen.

Als je dit verschillende jaren doet, dan mag de beurs al eens 20% naar beneden donderen voor je verlies aan rendement en het verlies op de aandelen wordt gecompenseerd. Daarbij kwam ook dat mijn portefeuille automatisch een beetje dikker belegd was in tijden dat ik de bedrijven goedkoop vond en ik wat meer cash had in tijden dat ik de aandelen van de bedrijven wat te duur vond. Kortom, tot op heden heb ik altijd klaargezeten om koopjes te doen. Of zoals Peter Lynch het verwoordde: “Er is veel meer geld verloren gegaan bij beleggers die zich klaarmaakten voor een crash, of die een crash probeerden te voorspellen, dan dat er in de crash zelf werd verloren.

De volgende bedenking was, als ik niet bereid ben om de aandelen in portefeuille te houden als deze 20% dalen, moet ik ze vandaag dan wel in portefeuille hebben?

Bij een beurscrash gaat namelijk alles omlaag, ongeacht of dit gezien de winstcijfers en fundamentele gegevens correct is. Waarom zou ik afscheid nemen van Ackermans, Sipef of Picanol gewoon omdat de koers 20% lager is? Is dat niet eerder een moment om bij te kopen?

In mijn ogen is de beste verzekering nog altijd de kennis en onderzoek van je eigen bedrijven. Er zijn voor mij drie redenen om een bedrijf te verkopen.

  1. Het is te duur geworden
  2. Ik heb geld nodig voor een bedrijf met meer potentieel
  3. Er is fundamenteel iets veranderd (of het is er altijd geweest, maar ik heb het pas ontdekt, of verkeerd ingeschat) aan de markt waarin het bedrijf actief is, of het bedrijf zelf.

Al deze redenen gaan uit van het bedrijf, niet van de algemene beurs. Zakt de beurs, maar blijven mijn analyses van de bedrijven in takt, dan is het even niet leuk om naar de portefeuille te kijken. Maar aan de andere kant kan je dan focussen op de opportuniteiten die er zijn om te kopen. Van mij mag de beurs crashen, of toch flink corrigeren, ik ben er klaar voor.

Benieuwd welke aandelen ik koop, lees je in Smart Capital

503 views
Nieuws
73 keer meer indexen dan aandelen

73 keer meer indexen dan aandelen

Dat het erg was met fondsen en trackers, dat wist ik, maar toen ik vorige week woensdag bovenstaande titel in de krant (de Tijd) zag, was ik toch nog steeds erg verbaasd. Laat het even goed bezinken:

Er zijn 73 keer meer indexen dan er aandelen zijn! LEES VERDER »

863 views
Nieuws
Wat is kwaliteit bij aandelen

Wat is kwaliteit bij aandelen

Net zoals in het gewone leven zijn mensen op de beurs steeds op zoek naar kwaliteit. Door eerst de dot.com crisis en daarna de financiële crisis merk je duidelijk dat de beleggers op zoek gaan naar kwaliteit en vooral de veiligheid die daarmee gepaard gaat. Dat merken we onder andere aan de dure koersen voor topbedrijven, maar ook aan de nog steeds hoge vraag naar staatsobligaties, ondanks de zeer povere rente.  LEES VERDER »

870 views
Nieuws
Laaghangend-fruit

Laaghangend fruit

Het is duidelijk dat ik geen blad schrijf om u te voorzien van een massa aandelen tips. Niet dat ik dat niet zou kunnen, ik zou makkelijk elke maand enkele verschillende benaderingen kunnen toepassen en binnen deze selecties dan wat op dat ogenblik de beste aandelen zijn voorstellen. Dat is tenslotte ook een beetje hoe de SMART Formula werkt. Ditzelfde zouden we kunnen toepassen op simpele strategiëen zoals lage koers/winst-verhouding, lage koersboekwaarde, dividenden,…

Voor het blad SMART Capital zou het beter zijn als ik dit zou doen. De meeste mensen lezen tenslotte een aandelennieuwsbrief om tips te verzamelen. De marketing zou volop kunnen draaien met korte(re) termijn winsten,…. Het zou ons lezersaantal fors doen stijgen. Gelukkig heb ik een uitgever die mijn visie deelt en niet wil gaan voor, op korte termijn extra inkomen uit een hoger aantal abonnees, maar wel voor de lange termijn aanpak waarbij service, transparantie en de beleggingen zelf primeren.

Een gevolg van nu aandelentips te spuien zou zijn dat het blad dan vol staat met aandelen die ik zelf niet zou kopen. In mijn ogen zijn “de beste aandelen van dit ogenblik” niet altijd goed genoeg om te kopen. En het is zeker niet de beste manier om een portefeuille op te bouwen of te beheren.

Het beste bedrijf in een bepaalde sector zijn wil niet altijd zeggen dat het een goed bedrijf is. Wat als de sector ten dode is opgeschreven, zoals dat van de paardenkarren toen de auto opkwam?

En zo is ook het goedkoopste bedrijf in verhouding tot de andere bedrijven niet persé echt goedkoop. Een appel van €6 in een mand met appels die allemaal meer dan €10 kosten is de goedkoopste appel in de mand, maar blijft een héél dure appel.

Op korte termijn en bij een stijgende beurs is het allemaal goed en wel om zo’n aandelen te selecteren. De algemene tendens zal ze wel mee omhoog stuwen. Maar is het ook een goede lange termijn strategie?  Wil je morgen even rijk zijn en overmorgen in je ongeluk lopen? Of wil je graag rijk blijven voor de rest van je leven?

Het is me de afgelopen weken heel duidelijk geworden dat het laaghangende fruit al even op is. Nochtans is dat waar ik naar zoek. Bedrijven die zo duidelijk ondergewaardeerd zijn, dat het een “no-brainer” is om er in te beleggen. Of zoals Warren Buffett het verwoordde:

“Ik zoek niet naar hordes van 1,5 meter om over te springen, ik zoek naar hordes van 30cm om over te stappen”.

Ik hoef u niet te vertellen wat er allemaal kan mislopen bij de tekening hieronder. Het voordeel van beleggen op de beurs is dat we het hoogst hangende en moeilijk bereikbare fruit niet nodig hebben. We kunnen gerust een nieuw seizoen afwachten en we zullen tussentijds niet verhongeren. Ik blijf met mijn beide voeten stevig op de grond staan om mijn fruit te plukken. En af en toe kan je al eens iets van de grond oprapen. En dat is waar ik vandaag eigenlijk naar op zoek ben. Appels die op de grond zijn gevallen, maar die moet je natuurlijk helemaal schillen en controleren om zeker te zijn dat het niet rot is en er geen maden in zitten.

"I dread the pear-picking season."

Voor de rest is het gewoon afwachten tot er een storm komt. Bij deze storm tuimelt al het fruit naar beneden en kunnen we het gewoon oprapen. En tegen dat we daar dan mee klaar zijn, is er een nieuw seizoen aangebroken en kunnen we weer laaghangend fruit plukken en begint de cirkel opnieuw. Tenminste, de cirkel begint opnieuw voor wie nog kan plukken en zijn of haar nek niet heeft gebroken toen ze van de ladder tuimelden bij de eerste de beste stevige windvlaag.Sam Hollanders – Smart Capital

1508 views
Nieuws
Beleggen in vastgoed via de beurs 

Beleggen in vastgoed via de beurs 

Na mijn “voorspellingen” van vorige week zal het zeer vreemd lijken dat er ook vastgoed wordt toegevoegd aan het spaarplan binnen mijn beleggingsblokken. In deze voorspellingen ging ik er vanuit dat de rente dit jaar gaat toenemen, en hoewel deze vanuit historisch oogpunt nog steeds erg laag zal blijven, zie ik het niet als onmogelijk dat de rentelast voor sommigen misschien wel zal verdubbelen. Kortom, een stijgende rente zal de prijzen van vastgoed pijn doen. Zoals u het van mij gewoon bent, wijs ik eerst graag op de nadelen voor ik een aandeel bespreek. In dit geval gaat het naast het gevaar van de stijgende rente ook over enkele nadelen die verbonden zijn aan de sector. LEES VERDER »

1416 views