Value Investing

Recente artikelen van Value Investing

Nieuws
73 keer meer indexen dan aandelen

De Beurs is duur, maar …

Het voorbije halfjaar, of ondertussen al wat meer, schrijf ik met de regelmaat van de klok dat de markt niet meer goedkoop is. En eigenlijk mogen we deze gerust duur beginnen noemen, want ook de kleine dip heeft niet voor goedkopere prijzen gezorgd. Enkel de volatiliteit is duidelijk terug wat toegenomen. LEES VERDER »

1188 views
Nieuws
Beleggen in vastgoed via de beurs 

Het moet duidelijk zijn

Vorige week toen ik enkele belangrijke passages uit de brief van Warren Buffett aan zijn aandeelhouders besprak, ging ik niet dieper in op de weddenschap van $1 miljoen die hij won tegen de fondsbeheerders. Voor wie nog niets wist van de weddenschap: Buffett wedde met de fondsenindustrie dat een indextracker op de S&P500 over 10 jaar tijd makkelijk een fonds of een fonds LEES VERDER »

88 views
Nieuws
warren buffet

Een stukje van een bedrijf

Vorige week verklaarde ik heel stoer dat als ik niet bereid ben een daling van 20% te incasseren bij een aandeel in mijn portefeuille, dat het aandeel dan eigenlijk geen plaats zou mogen hebben in mijn portefeuille. LEES VERDER »

1623 views
Nieuws
empty champ

Het grootkapitaal

Welke rol spelen wij eigenlijk, als particuliere beleggers? Ik zal het u eerlijk zeggen: de rol van de onnozelaar, slecht geïnformeerde sukkelaar, de idioot bijna, die zijn zuur verdiende centen in een bepaald aandeel of fonds stopt, alleen maar om te zien hoe die investering dan de speelbal wordt van krachten die groter zijn dan hemzelf. LEES VERDER »

1412 views
Nieuws
vastned retail

Heerst er angst of hebzucht op de beurs?

Vorige week dacht ik bij mezelf “Ja, we zijn vertrokken”. Ik dacht echt dat er eens een flinke correctie aankwam, of misschien wel een crash. Of is het vooral hoop? LEES VERDER »

1436 views
Nieuws
long term

Het belang van ON-gezien waarderen

De selectie van aandelen die wij u presenteren gebeurt niet op basis van een louter technische analyse, noch op basis van een analyse van de zogenaamd “fundamentele” soort. Wat heden ten dage namelijk als fundamenteel gezien wordt – de cijfertjes en de resultaatjes – is slechts een flauw afkooksel van wat u wérkelijk moet doen als u investeert: het ON-geziene waarderen. LEES VERDER »

599 views
Nieuws
protekcrach

Beschermen tegen een crash

Als je regelmatig een beeld schetst van een dure beurs, of dure aandelen, dan is het logisch dat je af en toe de vraag krijgt, “hoe bescherm ik me tegen een crash”.

De laatste dagen zag ik ook af en toe een paniek kreet opstijgen op fora omdat de beurs twee procent zakte. Er zijn duidelijk heel veel nieuwe beleggers die enkel stijgende beurzen kennen.

De vraag hoe je portefeuille beschermen tegen een crash is een zeer terechte vraag. Het antwoord is echter vaak niet wat veel mensen willen horen.

Een optie is om onder al je aandelen een stoploss order te leggen (al dan niet mentaal) en alles de deur uit te zwieren als ze onder een bepaalde koers zakken. Maar op dat ogenblik creëer je een ander probleem. Namelijk, wanneer ga je terug instappen? Want stel dat de daling nog niet achter de rug is en je nog eens wordt uitgestopt op je nieuwe aankopen?

In het verleden heb ik gewerkt met opties ter indekking. En als u iets wil doen, dan lijkt dat me ook de beste keuze. U kan zich dan per aandeel indekken door bijvoorbeeld putopties te kopen voor dat aandeel, wat u het recht geeft om het aandeel tegen een vooraf afgesproken prijs te verkopen.

U kan ook een putoptie kopen op algemene beursindexen om zo het marktrisico te verlagen, ook voor die aandelen die geen opties hebben. Op dat ogenblik koop je met deze opties eigenlijk een soort van verzekering. Je opwaarts potentieel blijft bewaard, maar bij een daling ken je op voorhand je maximale verlies.

Toen ik nog niet zo overtuigd was van mijn eigen kunnen als waardebelegger, paste ik deze strategie toe. Het probleem was echter de kostprijs. De verzekeringspremie om telkens opties te kopen en door te rollen was zo duur, dat ik mijn rendement zag slinken. Het is namelijk zo dat periodes van dalingen altijd veel korter zijn dan de periodes dat de beurs stijgt. De dalingen zijn uiteraard wel veel heviger.

Het kwam er dus op neer dat ik het grootste deel van de tijd een verzekering had die ik niet nodig had. In een periode dat de beurs dan zou crashen, zou ik al zeker zelf 5% tot 10% verlies slikken, want ik legde de opties uiteraard ook niet te kort om zo de premie te verlagen.

Als je dit verschillende jaren doet, dan mag de beurs al eens 20% naar beneden donderen voor je verlies aan rendement en het verlies op de aandelen wordt gecompenseerd. Daarbij kwam ook dat mijn portefeuille automatisch een beetje dikker belegd was in tijden dat ik de bedrijven goedkoop vond en ik wat meer cash had in tijden dat ik de aandelen van de bedrijven wat te duur vond. Kortom, tot op heden heb ik altijd klaargezeten om koopjes te doen. Of zoals Peter Lynch het verwoordde: “Er is veel meer geld verloren gegaan bij beleggers die zich klaarmaakten voor een crash, of die een crash probeerden te voorspellen, dan dat er in de crash zelf werd verloren.

De volgende bedenking was, als ik niet bereid ben om de aandelen in portefeuille te houden als deze 20% dalen, moet ik ze vandaag dan wel in portefeuille hebben?

Bij een beurscrash gaat namelijk alles omlaag, ongeacht of dit gezien de winstcijfers en fundamentele gegevens correct is. Waarom zou ik afscheid nemen van Ackermans, Sipef of Picanol gewoon omdat de koers 20% lager is? Is dat niet eerder een moment om bij te kopen?

In mijn ogen is de beste verzekering nog altijd de kennis en onderzoek van je eigen bedrijven. Er zijn voor mij drie redenen om een bedrijf te verkopen.

  1. Het is te duur geworden
  2. Ik heb geld nodig voor een bedrijf met meer potentieel
  3. Er is fundamenteel iets veranderd (of het is er altijd geweest, maar ik heb het pas ontdekt, of verkeerd ingeschat) aan de markt waarin het bedrijf actief is, of het bedrijf zelf.

Al deze redenen gaan uit van het bedrijf, niet van de algemene beurs. Zakt de beurs, maar blijven mijn analyses van de bedrijven in takt, dan is het even niet leuk om naar de portefeuille te kijken. Maar aan de andere kant kan je dan focussen op de opportuniteiten die er zijn om te kopen. Van mij mag de beurs crashen, of toch flink corrigeren, ik ben er klaar voor.

Benieuwd welke aandelen ik koop, lees je in Smart Capital

842 views
Nieuws
73 keer meer indexen dan aandelen

73 keer meer indexen dan aandelen

Dat het erg was met fondsen en trackers, dat wist ik, maar toen ik vorige week woensdag bovenstaande titel in de krant (de Tijd) zag, was ik toch nog steeds erg verbaasd. Laat het even goed bezinken:

Er zijn 73 keer meer indexen dan er aandelen zijn! LEES VERDER »

964 views