ECB: Staatsobligaties zijn geen Asset Backed Securities

in ,

6515955745_2686555eb4_o

Eind vorige week werd door de ECB bekend gemaakt dat ze Asset Backed Securities (leningen met onderpand) gaan opkopen om zo de economie te stimuleren. In de markt onstonden direct geruchten dat de maatregel een voorbode was van dat de ECB over zal gaan tot het opkopen van staatsobligaties, maar daar heeft ECB-bestuurder Yves Mersch vandaag korte metten mee gemaakt.

Volgens Mersch is de ECB zekr niet van plan staatsobligaties op te komen, dit om diverse redenen. Allereerst is het opkopen van staatobligaties hetzelfde als vullen van tekorten met geschept geld. Dit is verboden en daardoor zal een dergelijke maatregel allerlei moeilijke kwesties met zich meebrengen. Denk bijvoorbeeld aan rechtzaken.

Daarnaast zei de ECB bestuurder Mersch dat het opkopen van staatsobligaties ook geen garanties gaf op succes. Dit omdat de rentestand op het moment ongekend laag is. Opkopen van staatobligaties is daarom voorlopig geen issue voor de ECB en Mersch wil er pas over praten als de inflatie nog langer op zich laat wachten.

Bron
Afbeelding door INSM