Laagterecord yield op Europese obligaties

in ,

eu-vlaggen-620x470_edited

De Europese obligaties zijn verwikkeld in een race naar de bodem wat betreft yield volgens de investeringsgroep Pioneer Global Investments. De reden van de huidige lage yieldcurve heeft alles te maken met de onrust in de wereld. Er is vanwege de onrust veel vraag naar veilige investeringen en door de grote vraag kunnen landen zich veroorloven weinig rendement uit te betalen op obligaties.

Toen vandaag bekend werd dat het Oekraïne leger binnengevallen Russische troepen had bestookt zakte de yield op de Duitse 10-jaars staatsobligatie onder de 1 procent. Ook andere obligaties lieten reactie zien. Het yield van de Spaanse 10-jaars staatsobligatie zakte bijvoorbeeld tot onder 1 derde van het niveau van de piek in 2012. De Italiaanse staatsobligaties gingen vandaag zelfs even met een yield van 2,577% de deur uit, dit is de laagst gemeten stand sinds 1993.

Het gevolg van de lage yieldcurve is dat landen goedkoop geld kunnen aantrekken. Dit is vooral goed voor Europese zwakke broeders zoals Spanje, Ierland en Italië. Pioneer verwacht echter niet dat deze trend zich lang voort zal zetten. Cosimo Marasciulo, fund manager van Pioneer, gaf aan dat hij denkt dat de yieldcurve niet lager wordt. Ze denken dat de curve nu een goede weergave geeft van de huidige situatie en dat de curve daarom alleen maar kan stijgen.

Bron