Populair

Nieuws
159% dividend van Nuveen zeker geen sprookje

159% dividend van Nuveen zeker geen sprookje

Ik wens u een mooi, gezond en gelukkig 2018. Als het aan de economie ligt, lijkt een deel van die wens wel uit te komen. Hoe lang het feestje op de beurzen nog duurt, kan ik u niet vertellen. Ik weet wel dat ik waakzaam ben. De almaar oplopende beurzen kunnen opnieuw de luchtbel verder oppompen. Hoe gerechtvaardigd zijn de stijgingen in de verschillende branches en regio’s? LEES VERDER »

1973 views
Nieuws
Verwachtingen-voor-2018

Eric Poelmann van Dividendradar in ,

Verwachtingen voor 2018

Allereerst wil ik u het allerbeste wensen voor 2018. Voor u persoonlijk, maar als beleggers onder elkaar natuurlijk vooral met uw beleggingen. Ik heb beloofd zo af en toe nog eens een column te schrijven en de start van het nieuwe jaar is zo’n gelegenheid. Het afgelopen jaar was vooral spectaculair. Alles wat aandelen was ging omhoog. Tegelijkertijd daalden de rendementen gemeten tegen de actuele koersen. LEES VERDER »

1726 views
Nieuws
Hoe ziet 2018 er volgens Fiduka uit

Jos Stellendam van beleggersplaats in

Hoe ziet 2018 er volgens Fiduka uit?

Wat gaat de financiële markt ons in 2018 brengen? Dat is een vraag die veel investeerders nu bezighoudt. Er hebben zich de afgelopen maanden een aantal interessante ontwikkelingen afgespeeld op de markt. Zo kijkt de hele financiële wereld naar de koers van de bitcoin. Toch wordt die extreme koersstijging door veel deskundigen als een zeepbel beschouwt die vroeg of laat gaat ontploffen. Ook Marco Herrmann, portfoliomanager en directeur van de vermogensbeheerder Fiduka uit München, kijkt sceptisch naar de bitcoin. In een interview met de Frankfurter Allgemeine Zeitung laat de manager weten wat hij van 2018 verwacht en waar Fiduka zich op gaat concentreren. Eén ding wordt alvast duidelijk: de bitcoin maakt geen onderdeel uit van de aandelenportefeuille van Fiduka. LEES VERDER »

1594 views
Nieuws
Laaghangend-fruit

Laaghangend fruit

Het is duidelijk dat ik geen blad schrijf om u te voorzien van een massa aandelen tips. Niet dat ik dat niet zou kunnen, ik zou makkelijk elke maand enkele verschillende benaderingen kunnen toepassen en binnen deze selecties dan wat op dat ogenblik de beste aandelen zijn voorstellen. Dat is tenslotte ook een beetje hoe de SMART Formula werkt. Ditzelfde zouden we kunnen toepassen op simpele strategiëen zoals lage koers/winst-verhouding, lage koersboekwaarde, dividenden,…

Voor het blad SMART Capital zou het beter zijn als ik dit zou doen. De meeste mensen lezen tenslotte een aandelennieuwsbrief om tips te verzamelen. De marketing zou volop kunnen draaien met korte(re) termijn winsten,…. Het zou ons lezersaantal fors doen stijgen. Gelukkig heb ik een uitgever die mijn visie deelt en niet wil gaan voor, op korte termijn extra inkomen uit een hoger aantal abonnees, maar wel voor de lange termijn aanpak waarbij service, transparantie en de beleggingen zelf primeren.

Een gevolg van nu aandelentips te spuien zou zijn dat het blad dan vol staat met aandelen die ik zelf niet zou kopen. In mijn ogen zijn “de beste aandelen van dit ogenblik” niet altijd goed genoeg om te kopen. En het is zeker niet de beste manier om een portefeuille op te bouwen of te beheren.

Het beste bedrijf in een bepaalde sector zijn wil niet altijd zeggen dat het een goed bedrijf is. Wat als de sector ten dode is opgeschreven, zoals dat van de paardenkarren toen de auto opkwam?

En zo is ook het goedkoopste bedrijf in verhouding tot de andere bedrijven niet persé echt goedkoop. Een appel van €6 in een mand met appels die allemaal meer dan €10 kosten is de goedkoopste appel in de mand, maar blijft een héél dure appel.

Op korte termijn en bij een stijgende beurs is het allemaal goed en wel om zo’n aandelen te selecteren. De algemene tendens zal ze wel mee omhoog stuwen. Maar is het ook een goede lange termijn strategie?  Wil je morgen even rijk zijn en overmorgen in je ongeluk lopen? Of wil je graag rijk blijven voor de rest van je leven?

Het is me de afgelopen weken heel duidelijk geworden dat het laaghangende fruit al even op is. Nochtans is dat waar ik naar zoek. Bedrijven die zo duidelijk ondergewaardeerd zijn, dat het een “no-brainer” is om er in te beleggen. Of zoals Warren Buffett het verwoordde:

“Ik zoek niet naar hordes van 1,5 meter om over te springen, ik zoek naar hordes van 30cm om over te stappen”.

Ik hoef u niet te vertellen wat er allemaal kan mislopen bij de tekening hieronder. Het voordeel van beleggen op de beurs is dat we het hoogst hangende en moeilijk bereikbare fruit niet nodig hebben. We kunnen gerust een nieuw seizoen afwachten en we zullen tussentijds niet verhongeren. Ik blijf met mijn beide voeten stevig op de grond staan om mijn fruit te plukken. En af en toe kan je al eens iets van de grond oprapen. En dat is waar ik vandaag eigenlijk naar op zoek ben. Appels die op de grond zijn gevallen, maar die moet je natuurlijk helemaal schillen en controleren om zeker te zijn dat het niet rot is en er geen maden in zitten.

"I dread the pear-picking season."

Voor de rest is het gewoon afwachten tot er een storm komt. Bij deze storm tuimelt al het fruit naar beneden en kunnen we het gewoon oprapen. En tegen dat we daar dan mee klaar zijn, is er een nieuw seizoen aangebroken en kunnen we weer laaghangend fruit plukken en begint de cirkel opnieuw. Tenminste, de cirkel begint opnieuw voor wie nog kan plukken en zijn of haar nek niet heeft gebroken toen ze van de ladder tuimelden bij de eerste de beste stevige windvlaag.Sam Hollanders – Smart Capital

1304 views
Nieuws
Beleggen in vastgoed via de beurs 

Beleggen in vastgoed via de beurs 

Na mijn “voorspellingen” van vorige week zal het zeer vreemd lijken dat er ook vastgoed wordt toegevoegd aan het spaarplan binnen mijn beleggingsblokken. In deze voorspellingen ging ik er vanuit dat de rente dit jaar gaat toenemen, en hoewel deze vanuit historisch oogpunt nog steeds erg laag zal blijven, zie ik het niet als onmogelijk dat de rentelast voor sommigen misschien wel zal verdubbelen. Kortom, een stijgende rente zal de prijzen van vastgoed pijn doen. Zoals u het van mij gewoon bent, wijs ik eerst graag op de nadelen voor ik een aandeel bespreek. In dit geval gaat het naast het gevaar van de stijgende rente ook over enkele nadelen die verbonden zijn aan de sector. LEES VERDER »

1300 views
Nieuws
Deze-ontwikkelingen-moeten-we-in-2018-in-de-gaten-houden

Deze ontwikkelingen moeten we in 2018 in de gaten houden

2017 was een goed jaar voor de globale financiële markt. Zo is de S&P 500 in de Verenigde Staten meer dan 19 procent gestegen en heeft de Japanse Nikkei ook bijna 20 procent erbij mogen noteren. Zelfs de Britse FTSE Index steeg met 7 procent, ondanks de spanningen die de Brexit heeft veroorzaakt. Om de onderzoekers van Morgan Stanley te citeren: 2017 was ‘een absurd goed jaar’. Wat heeft die groei eigenlijk veroorzaakt en nog belangrijker: zal 2018 ook zo’n goed jaar worden? Deze factoren kunnen daar in ieder geval invloed op gaan uitoefenen. LEES VERDER »

1203 views
Nieuws
Regering-Trump-pijnigt-Amerikaanse-cannabismarkt

Regering-Trump pijnigt Amerikaanse cannabismarkt

De Amerikaanse federale wetten verbieden het produceren, kopen en gebruiken van marihuana. Onder de regering-Obama werden echter individuele staten die de softdrug wilden legaliseren beschermd. Minister van Justitie Jeff Sessions maakte donderdag bekend dat hij dit beleid ongedaan wil maken, waardoor de overheid ook in staten zoals Colorado, waar cannabis legaal is, de federale wet kan toepassen.

LEES VERDER »

1131 views
Nieuws
Olie-en-gas-weer-interessant-voor-dividendbeleggers

Olie en gas weer interessant voor dividendbeleggers

De prijs voor een vat olie zit weer in de lift. Dat zal u niet ontgaan zijn. In ieder geval wordt elke tankbeurt weer duurder. Als belegger kunt u hier natuurlijk gebruik van maken. Grote oliemaatschappijen kunnen in de regel de klappen wel opvangen. Afgelopen jaren zijn veel kleinere bedrijven in de problemen gekomen en een aantal daarvan heeft de handdoek in de ring moeten gooien.

LEES VERDER »

1107 views
Poll